Спеціальні потреби

В цьому випуску---питання заборони всіх видів клонування людини стало предметом дискусій в ООН. - 2004-10-18


18.10.04 - У питанні клонування людини зійшлися докупи кілька головних моментів нашого життя--науки, релігії, медицини, етики та політики. З цього багатоманіття постають кілька проблем, розв’язання яких шукають вже і в стінах ООН. Назвемо їх: клонування людських ембріонів може допомогти мільйонам бездітних сімей. Але водночас воно може використовуватися з негідними цілями, наприклад, для торгівлі дітьми та органами.

Далі. Заборона всіх видів людського клонування базується на розумінні того, що це неетично і порушує природний хід відтворення людського роду. Але чи етично обмежувати свободу наукового пошуку і очікувати моральної прийнятності результатів подібної заборони? Чи не призведе подібна заборона до відтворення найгірших прикладів середньовіччя?

І ще: в результаті дослідів на людських ембріонах вони гинуть. Чи виправдано вбивати собі подобних, бодай і крихітних, для можливого продовження існування дорослих індивідів? З іншого боку, втримання від такої практики прирікає на смерть мільйони хворих, і вже є етично проблематичним.

Наразі нема більш-менш прийнятної відповіді на будь-яке з цих питань. У всьому світі, втім, намагаються знайти підхід до їх розв’язання. З цією метою до штаб-квартири ООН завітали представники Коаліції за прогрес медичних досдіжень. Вони добиваються скасування заборони на терапевтичне клонування у світі, себто створення так званих бластоцитів, або чотири-п’яти-денних ембріонів, для отримання стовбурових клітин з метою дослідження та лікування дегенеративних хвороб.

Всі сто дев’яносто один член ООН погодилися, що репродуктивне клонування, себто створення дітей, має бути заборонене. Але що робити з терапевтичним клонуванням для медицинських досліджень? Одна група, куди входять США, Коста-Ріка та ще шістдесят країн, наполягає на резолюції, яка б забороняла абсолютно всі види клонування. Друга, під проводом Бельгії, куди входять Великобританія, Китай, Японія і ще принаймні двадцять дві країни, обстоює терапевтичне клонування і заборону репродуктивного. Дослідник з Південної Кореї Во Сук Кван, який вперше клонував людський ембріон для стовбурових клітин, заявив на прес-конференції в ООН, що ці клітини є фундаментом для для лікування досі невиліковних дегенративних хвороб на кшталт діабету, Паркінсонізму, раку, тощо. Він каже:

«Було б неймовірним ударом для науки та медицини, якщо ми зупинимось на напів-шляху до нашої мети. Клонування дає так багато надій і сподівань мільйонам хворих у світі.»

Опоненти, втім, змальовують терапевтичне клонування як аморальне, що забирає людське життя. Посол з Коста-Ріки Бруно Стагно називає цей вид клонування таким, що не має наукового підгрунтя:

«Я думаю, що ті, хто займаються справжньою наукою та відкриттями, зрозуміють, що людське клонування є дуже небезпечним.»

Цю проблему в ООН донедавна називали найголовнішим неполітичним питанням, що розводило її делегатів на непримиренні табори. Але від початку президентської кампанії у США воно набуло й політичного забарвлення завдяки діаметрально протилежним позиціям Буша і Керрі. Перший є проти будь-яких видів клонування. Керрі ж обстоює його терапевтичний вид. Коста-Ріка та США прагнуть добитися підтримки Генасамблеєю своєї позиції до виборів у США, тоді як їхні опоненти намагаються відкласти його, сподіваючись, що в разі перемоги Керрі відбудуться й зміни у позиції делегації США щодо людського клонування на дебатах в ООН. Зокрема, Британська академія наук піддала президента Буша критиці за заклик до ООН схвалити заборону клонування у всіх видах, кажучи, що це лише підштовхне вчених-дисидентів до репродуктивного клонування в країнах, які цього не забороняють.

Підготував Володимир Звіглянич

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG