Спеціальні потреби

Вiдставка мiнiстра оборони Марчука - 2004-09-23


Київ – 22 вересня. Головна політична новина в Україні — відставка міністра оборони Євгена Марчука. Президент Кучма заявив про це, перебуваючи у Павлограді, Днiпропетровської області.

Як кажуть в Міністерстві оборони, відставка міністра – повна несподіванка. Після наради щодо утилізації твердого ракетного палива у Павлограді Кучма заявив, що він підписав прохання про відставку Євгена Марчука. Причина – незадовільний рівень утилізації боєприпасів. Це, за словами Кучми, питання номер один у галузі безпеки. Як приклад він навів події у Новобогданівці та критичну ситуацію на Павлоградському хімзаводі. Позицію міноборони у цій справі Кучма назвав саботажем.

Тут же Леонід Кучма скритикував позицію США за рішення скоротити фінансування у рамках проекту утилізації ракетного палива. Для того, аби виразити своє ставлення український Президент використав сленг і заявив, що Штати “кинули Україну”. Водночас багато оглядачів вважають, що головна причина відставки не була названа. Нещодавно критикувати Євгена Марчука почало російське телебачення, а після цього українська генпрокуратура оприлюднила дані, які ніби то компрометують Міноборони. Нагадаємо, що на посаді міністра оборони Євген Марчук був яскравим прихильником євроінтеграції. Він заявив про необхідність такого непопулярного рішення як скорочення кількості військовослужбовців, підтримував активні контакти з НАТО і був одним із прихильників відправки українського військового контингенту до Іраку. За неофіційною інформацією, сам Марчук у відставку не збирався. Відтак дехто пов’язує такий крок президента Кучми з незадоволенням, яке останнім часом демонструвала Москва щодо військового міністра.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG