Спеціальні потреби

Витрати кандидатiв на виборчу кампанiю - 2004-09-14


Київ – 14 вересня. Віктор Янукович – лідер за обсягами фінансування виборчої кампанії. Наразі кандидат від влади витратив зі свого офіційного виборчого фонду 211 тисяч доларів США; усі гроші пішли на біл-борди. Перші результати громадського моніторингу фінансування виборчої кампанії оприлюднив Антикорупційний комітет Коаліції громадських організацій “Свобода вибору”.

Віктор Янукович, який втішається найбільшою увагою українських телеканалів, наразі ні копійки не заплатив за політичну телерекламу. Маючи змогу заощадити на безплатному телебаченні, пресі та радіо, кандидат від влади усі гроші зі свого офіційного виборчого фонду витрачає на біл-борди. На усміхнені портрети з написом “ТОМУ ЩО” вже пішло 211 тисяч доларів США. Таку цифру називає Антикорупційний комітет громадської Коаліції “Свобода вибору”, що веде моніторинг фінансування виборчої кампанії, починаючи з 1 серпня. Громадські експерти нагадують слова керівника виборчого штабу Януковича, Сергія Тігіпка, про 250 біл-бордів, встановлених по всій Україні, і натомість називають власну цифру – 966. Стільки рекламних щитів чинного прем`єра нараховано й сфотографовано лише в тих тридцяти містах, де ведеться моніторинг. Найбільше їх у Києві – 165. І як каже координатор програми моніторингу Ганна Ярова, самі лише біл-борди зробили Януковича лідером серед усіх кандидатів за обсягом витрат на політичну рекламу:

«За нашими даними, за період з 1 серпня по 5 вересня не було жодного рекламного ролика ні на телебаченні, ні на радіо, жодної оплаченої друкованої реклами у пресі. І лише за рахунок біл-бордів ми можемо поставити Януковича на перше місце у рейтингу вартості політичної реклами. Це свідчить про те, що Янукович не потребує політичної реклами оплаченої на телебаченні як такої за рахунок прихованої реклами у новинних інформаційних повідомленнях.

Другий за витратами на виборчу кампанію – Ющенко. 128 тисяч доларів він витратив, переважно на рекламу в засобах масової інформації, і 3 тисячі – на біл-борди, встановлені здебільшого у Західній Україні. Одразу ж за Януковичем і Ющенком за обсягом виборчих витрат ідуть, як їх називають аналітики, “технічні” кандидати. Пани Козак, Яковенко та Базилюк виклали кожен на свою рекламну кампанію від сімдесяти до п` ятдесяти тисяч доларів США. Їх ролики, втім, були не так рекламою власне цих кандидатів, як антирекламою Ющенка. Як каже координатор коаліції “Свобода вибору” Владислав Каськів, цифри їхніх витрат наочно ілюструють їх місію як “інформаційних кілерів”:

«Залишаємо поза дужками питання, хто оплачує цю політичну рекламу і як сформувався виборчий фонд, але тим не менше, зрозуміло, що основною ціллю їхньої політичної реклами є не підвищення свого політичного рейтингу, а пониження рейтингу інших, квазі для них конкурентів і застосування цих рекламних роликів в маніпулятивному форматі».

Далі в рейтингу витрат на рекламу ідуть Мороз, Симоненко, Черновецький, Кінах і Вітренко. Жоден кандидат у Президенти наразі не вийшов за межі дозволеної суми на виборчу кампанію, яка еквівалентна двом мільйонам доларів США. Проте, як зазначають експерти Коаліції “Свобода вибору”, ця сума в два мільйони вочевидь недостатня для ведення кампанії, що примушує кандидатів діяти поза межами офіційних виборчих фондів. У нинішній кампанії – кажуть вони – задіяні надзвичайно великі обсяги прихованої політичної реклами та завуальованої агітації. Коли, наприклад, кандидат від влади представляє український спорт як голова Національного олімпійського комітету.

Що ж до загальної вартості виборів, то коаліція “Свобода вибору” нагадує, що на організацію нинішньої кампанії з держбюджету виділено 391 мільйон гривень – втричі більше, ніж на президентські вибори 1994 року. Це означає, що кожному середньому платникові податків можливість прийти проголосувати 31 жовтня обійдеться в 11 гривень.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG