Спеціальні потреби

Україна позичила 60 мiльйонiв доларiв для боротьби з туберкульозом та СНIДом - 2004-07-21


Київ - 20 липня. Світовий банк надав Україні позичку в 60 мільйонів доларів на проект контролю за туберкульозом та ВІЛ/СНІДом. На ці гроші Україна сподівається наполовину знизити захворюваність на туберкульоз і стабілізувати рівень розвитку епідемії СНІДу.

Проект здійснять за 4 роки. 20 мільйонів доларів виділив український Держбюджет і 60 мільйонів позичив Світовий банк Основні компоненти проекту – “Туберкульоз”, ”ВІЛ/СНІД” та “Українські в”язниці”. Ставиться амбіційне завдання – наполовину знизити захворюваність на туберкульоз і вдвічі – рівень смертності від нього; стабілізувати темпи розповсюдження ВІЛ-інфекції та скоротити на 10% смертність від СНІДу.

У Міністерстві охорони здоров”я впевнені, що цей проект не спіткає доля проекту Глобального фонду боротьби з ВІЛ/СНІДом, гроші на який були виділені, а відтак відкликані через неефективне, на думку Глобального фонду, їх використання Міністерством. Говорить заступник міністра охорони здоров”я, керівник проекту контролю за туберкульозом і СНІДом Володимир Білий: 004 ТАРЕ: Я думаю, що перспективи цього проекту абсолютно оптимістичні, і нам вдасться його повністю реалізувати. Для цього є декілька причин. Перша – це проект національний, це український проект. Ми його складали, ми над ним працювали, і це наш проект. Друге – для реалізації уряд взяли кредит Світового банку, який треба повертати і за кожну копійку цього кредиту треба звітувати. 005 Під таким контролем не реалізувати проект просто неможливо, тому я думаю, що в нього доля щаслива. Завдяки реалізації проекту в місцевих протитуберкульозних закладах з”явиться сучасне діагностичне обладнання; хворі на хіміорезистентний туберкульоз зможуть отримати ефективні ліки, недоступні для них раніше; ув”язнені у місцях позбавлення волі дістануть змогу протестуватися на СНІД, а до уразливих щодо ВІЛ-інфекції груп населення прийде інформація про те, де можна пройти обстеження і дістати медичну допомогу. Про те, як поліпшиться робота обласних центрів СНІДу, розповідає директор Українського центру профілактики та боротьби зі СНІДом Алла Щербинська:

009 ТАРЕ: Мережа центрів, за допомогою проекту Світового банку, буде значно підсилена матеріально технічною базою. Я маю на увазі ті мобільні пункти і мобільні сили, які будуть залучені до цього. Кожний центр буде мати своє транспортне невеличке хазяйство, яке буде здійснювати як профілактичні виїзди, так і сугубо медичні виїзди в райони…

Необхідність підготовки проекту “Контроль за туберкульозом та ВІЛ/СНІДом” із залученням коштів Світового банку, була викликана – кажуть в Міністерстві охорони здоров”я – погіршенням епідемічної ситуації в Україні. На сьогоднішній день в країні виявлено понад 37 тисяч хворих на туберкульоз, 10 тисяч українців померли від нього. Основний контингент туберкульозників -- 65% -- становлять соціально незахищені верстви населення: безробітні, пенсіонери, ті, хто звільнилися з тюрем, і ті, що не мають постійного місця проживання. Що ж до ВІЛ/СНІДу, то тут Україна має одні з найвищих у Східній Європі темпів росту кількості ВІЛ-інфікованих: понад 7 тисяч нових випадків щорічно. На сьогоднішній день офіційно зареєстровано понад 68 тисяч людей, що живуть з інфекцією ВІЛ/СНІДу. Реальні ж цифри, кажуть експерти, на порядок вищі. За експертними оцінками, інфіковано більше одного відсотка населення, тобто кожен сотий мешканець України.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG