Спеціальні потреби

На конференцiї з питань СНIДу у Банкоку представлений також Львiв - 2004-07-14


Львiв - 13 липня. На 25-ій Міжнародній конференції ООН з проблем ВІЛ/СНІДу Львів представляє Олександра Служинська – відомий лікар та президент Благодійного фонду Салюс. Вона презентує стендову доповідь, присвячену проекту, який Салюс успішно здійснює з 1997 року – «Мистецтво проти СНІДу”. Метою цих щорічних акцій у Львові є акцентування уваги громадськості, зокрема творчої молоді, на проблемі ВІЛ/СНІДу. Крім того, виставки та яскраві театралізовані шоу є доброю нагодою для розповсюдження інформаційних матеріалів.

Наразі ситуація в західному регіоні і Львівській області є набагато спокійнішою, ніж в східних і південних областях України. Там вже кількість ВІЛ-інфікованих вираховується тисячами осіб. З тенденціями у західному регіоні обiзнана директор Львівського обласного центру з профілактики і боротьби зі СНІДом Мар’яна Служинська.

«Ми рухаємося тим самим напрямком, так само, як і в Східній Україні. По всій Україні спостерігається підвищення статевого шляху передачі. Відомо, що епідемія ВІЛ-інфекції в Україні і Львівській області зокрема розпочалася з потрапляння вірусу імунодефіциту людини в середовище ін’єкційних наркоманів. Тепер ми спостерігаємо збільшення відсотка статевого шляху передачі. Це говорить про те, що вірус імунодефіциту людини вже виріс за межі вразливих груп, вийшов в загальну популяцію».

Ризик зараження і надалі залишається високим для людей, які не дотримуються правил безпечної поведінки. Але якщо декілька років тому парентеральний шлях, тобто зараження через брудні шприци та голки, складав 85-90% від загальної кількості випадків зараження, то тепер вiн становить 60%. І ця різниця заповнюється статевим шляхом передачі.

Як зазначила Мар`яна Служинська, «спостерігаються особи, які ніколи не вживали наркотики, ніколи не працювали в секс-бізнесі, але які вже є інфіковані. За рахунок того, що вони були в контакті з людьми, які вживали наркотики або партнерами людей, які вживали наркотики. Цей момент є досить насторожливий».

За офiцiйними данми, з 1991 року від СНІДу у Львівській області померло 37 осіб. Зараз на обліку в області перебуває 524 ВІЛ-інфікованих, серед них – 44 дитини, і 40 осіб з діагнозом СНІД. Проте далеко не всі носії вірусу стають на облік. За даними епідеміологічного моніторингу, кількість всіх інфікованих сягає 800.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG