Спеціальні потреби

ПАРЄ, за певних умов, може припинити монiторинг по Українi - 2004-06-04


Київ – 3 червня. Якщо президентські вибори пройдуть чесно, Рада Європи вірогідно припинить свій моніторинг по Україні. Про це заявила доповідачка ПАРЄ Ганне Северiнсен. На сьогоднішній підсумковій прес-конференції в Києві пані Северiнсен продемонструвала також “темник” зі своїм прізвищем. Ситуація зі свободою слова в Україні, на думку європейських спостерігачів, далі залишає бажати кращого.

Під час нинішнього доволі тривалого візиту в Україну доповідачі моніторингового комітету ПАРЄ Ганне Северiнсен та Ренате Вольвенд побували в Мукачевому, де зустрілися з суперниками на мерських виборах Нусером і Балогою; відвідали довибори в Одесі, рівнем проведення яких залишились задоволені; знайомилися з проблемами нацменшин в Криму і Прикарпатті, а в столиці зустрічалися з опозицією і владою, громадськими організаціями і парламентарями, керівниками МВД і Центральної виборчої комісії. Як каже Ганне Северінсен, головним завданням було з`ясувати, як Рада Європи може допомогти Україні в тому, щоб майбутні президентські вибори відбулися без обману. Для цього європейські доповідачки рекомендують українським виборчим комісіям переглянути й оновити списки виборців – щоб виключити махінації з “мертвими душами”; комп`ютеризувати виборчкоми – щоб було наочно видно рух голосів від дільниць до територіальних виборчих комісій, а також провести для членів вибочих дільниць додатковий тренiнг.

Ганне Северінсен вкотре повторила тезу західних візитерів про “критичну важливість для майбутнього України чесних президентських виборів” і заявила, що в разі як вибори будуть такими, Рада Європи може припинити свій моніторинг по Україні.

“Є всі можливості, що якщо ці вибори пройдуть добре, ми припинимо моніторинг. Однак є також можливість, якщо вибори не будуть вільними і чесними, нам доведеться ще більше, ніж зараз, працювати, щоб змінити ситуацію”, -- підкреслила пані Северiнсен. Вона повідомила також, що Парламентська Асамблея Ради Європи не розглядатиме у червні українське питання, як передбачалося раніше. Натомість моніторинговий комітет продовжить своє спостереження до президентських виборів. Особливу увагу під час моніторингу передвиборчої кампанії приділятимуть проблемам свободи преси, зокрема рівності доступу до засобів масової інформації представників влади і опозиції. Як зауважила у цьому зв`язку Ганне Северінсен, хоч ситуація в Україні краща і більш плюралістична, ніж у Росії, де опозиції практично нема, однак небезпеки для української опозиціної преси залишаються.

Європейський доповідач також продемонструвала журналістам “темник” з виставки про свободу преси у Верховній Раді, в якому згадується її ім`я. У цьому владному розпорядженні телеканалам, що висвітлювати, а що ні, навпроти анонсу події – прес-конференції доповідачів моніторингового комітету ПАРЄ по Україні стоїть примітка: “прохання ігнорувати”. Найгірше, за словами Ганне Северінсен, те, що “темникам” слідує державне українське телебачення. Вона дивилася телевізор і каже, що цей темник, який стосувався їх попереднього візиту в Україну, таки був виконаний.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG