Спеціальні потреби

Президент Буш виклав стратегiю США в Iраку на найближчi мiсяцi - 2004-05-25


На фоні падіння свого рейтингу та після скандальних знущань американців над іракськими в’язнями президент Буш виступив 24 травня з промовою, в якій виклав американські плани в Іраку до і після передачі влади тимчасовому уряду.

«Я стою перед вами сьогодні, щоб сповістити усім американцям, а також іракському народу, про стратегію, яку наша країна переслідує в Іраку, та про конкретні кроки, до яких ми вдаємось для досягнення нашої мети».

Такими словами Джордж Буш відкрив свою півгодинну промову, мета якої, на погляд багатьох оглядачів, поглягала в піднесенні духу своїх співвітчизників та американських військовослужбовців і, не в останню чергу, піднесенні свого рейтингу та iмiджу США на фоні зростаючого насильства та невизначеності ситуації в Іраку.

До речі, промова, яку американський президент виголосив у Вищому військовому коледжі американських сухопутних військ у містечку Карлайл, штат Пенсильванія, лише перший із серії виступів Джорджа Буша на тему Іраку. Ще чотири подібні промови він планує виголосити до передачі влади іракцям 30 червня.

У промові 24 травня президент визнав, що завдання, які лежать попереду, складні, однак висловив впевненість, що перешкоди буде подолано.

«Перед нами - важкі дні і те, що лежить перед нами, може інколи виглядати хаотично. Однак наша коаліція сильна. Наші зусилля зосереджені і непохитні і жодна ворожа сила не зупинить прогрес в Іраку», - запевнив президент Буш свою аудиторію.

Далі він пообіцяв, що тимчасова коаліційна адміністрація 30 червня перейде в небуття, окупація припиниться і іракці самі визначатимуть своє майбутнє.

Нових деталей щодо передачі влади президент Буш фактично не подав. Він нагадав, що склад тимчасового уряду зараз опрацьовується спецпосланником ООН Лахдаром Брагімі і що цей уряд очолюватимуть президент, два віце-президенти і прем’єр-міністр. Про те, які кандидати розглядаються на ці посади, президент Буш нічого не сказав, однак передбачається, що деякі імена будуть оприлюднені ще цього тижня. За словами американського лідера, тимчасовий уряд керуватиме країною згідно з новою перехідною конституцією до часу проведення загальних виборів у січні наступного року.

Про те, як довго коаліційні сили залишаться в Іраку, президент Буш також нічого не сказав. Він лише зазначив, що у зв’язку з нещодавньою екслацією насильства поточна кількість американських солдатів – 138 000 чоловік - наразі залишаться в Іраку. Він підкреслив, що, з метою легітимізації майбутнього іракського уряду та залучення інших країн до стабілізації Іраку, США і Великобританія подали на розгляд Ради Безпеки ООН відповідну резолюцію. Джордж Буш при цьому висловив надію, що ці заходи підтримають інші країни ООН.

«Незважаючи на непорозуміння в минулому, більшість країн висловили рішучу підтримку ідеї вільного Іраку і я переконаний, що вони візьмуть на себе частку відповідальності для запевнення, щоб ця ідея збулася».

Встановлення в Іраку обраного народом представницького уряду - нелегке завдання, визнав Буш. Дуже ймовірно, що перед і після передачі влади ми побачимо ще більше насилля, однак «терористи не визначатимуть майбутнього Іраку», заявив американський президент.

Намагаючись, за всіма ознаками, згладити скандал із знущанням над іракськими в’язнями у багдадській тюрмі Абу-Граїб, президент Буш виступив з ініціативою профінансування Сполученими Штатами побудови нової в’язниці та знесення, за дозволом тимчасового уряду, старої.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG