Спеціальні потреби

Спецiальний репортаж: Україна очима українцiв - 2004-05-18


Вашингтон – 17 травня. Сьогоднi в американськiй столицi були представлені результати опитування громадської думки в Україні за 2003 рік. Дослідження було проведено експертами Міжнародної фундації виборчих систем, що базується у Вашингтонi. Згiдно з результатами опитування, презентацiя яких вiдбулася в Iнституті Кенана при міжнародному Центрі імені Вудро Вілсона, українцi вдоволенi деякими тендецiями у своїй країнi, незважаючи на те, що бiльшiсть з них вважає її недемократичною.

47% українців залишаються дуже незадоволеними загальною ситуацією у своїй державі. Лише 3% опитаних американськими дослідниками дуже задоволені станом в їхнiй країни.

Міжнародна фундація виборчих систем проводить дослідження в Україні з 1994 року і, за висновками її експертів, хоча рівень незадоволення залишається суттєвим, загалом тенденція рухається у позитивному напрямку. Порівняно з минулим роком, у 1997 році 75% відсоків українців висловлювали повне незадоволення ситуацією в Україні.

Головним фактором для українців залишається економіка. Більшість мешканців України негативно оцінюють економічну ситуацію в державі. 47% відсотків опитаних у 2003 роцi назвали ситуацію з економікою дещо несприятливою, тоді як 39% оцінили її як дуже погану. Окрім того, 41% учасників дослідження охарактеризували економічний стан як гірший, порівняно 2002 роком.

Цікавими виявилися результати дослідження громадської думки щодо корупції. Чимало опитаних можуть виправдати можливі протизаконнi дії з боку громадян, тоді як з боку чиновників корупція не виправдовується. Для прикладу, українці спокійно ставляться до несплати податків громадянами, тоді як абсолютно обурюються отриманням прибутків від приватизації державних підприємств високопосадовими чиновниками.

У американських експертів викликає захоплення певна частина результатів опитування, яка свідчить про особливості національного характеру українців. Директора Європейського та Євроазійського відділення Мiжнародної фундації виборчих систем Ерiка Руденсголда, наприклад, дивує надзвичайно високий рівень виборчої активності учасників опитування, при тому, що більшість з них не вірить у силу свого голосу.

«Практично 80% вірять, що будуть голосувати під час президентських виборів цієї осені. 69%, однак, не вірять, що голосування вплине на процес правління країною. 78% опитаних, вважають, що такі люди, як вони, ніяким чином не можуть вплинути на рішення влади. Якщо ви поглянете загалом на настрої опитаних: Україна не вважається демократією більшістю її громадян; корупція переважає; економіка швидше погана чи дуже погана; голосування не вплине на загальний процес; низька довіра до урядових інституцій. І при цьому ми маємо 80% людей, що збираються голосувати. Це дивовижно», - вiдзначив Руденсголд.

Згідно з опитуванням, українці залишаються пасивними щодо діяльності у громадських організаціях. Окрім професійних спілок, до яких входить 16% населення, членами інших - релігійних, партійних та подібних їм - являються лише 6% учасників дослідження. 46% у 2003 році не були навіть ознайомлені з діяльністю будь-якої громадської установи у своєму населеному пункті. На думку одного з авторів опитування Нейтана Ван Дюзена, цей факт суттєво відрізняє українців від, наприклад, грузинів, за розвитком громадянського суспільства яких він уважно стежить.

«Рівень розвитку громадських організацій і рівень їх підтримки населенням в Грузії набагато вищий ніж в Україні. Однак, цікаво, що в обох країнах спостерігаємо стійкий рівень надії на можливі зміни. Про це свідчить високий рівень участі у виборах. Щоправда, чи в результаті цього в Україні відбудуться зміни на зразок Грузії, важко сказати», - зазначив Ван Дюзен.

Автори дослідження громадської думки в Україні роблять висновок, що хоча оцінка українцями загальної ситуації в країні переважно песимістична, спостерігається тенденція до повільного, але стійкого поліпшення громадської думки з окремих питань, зокрема стосовно економічного стану. Опитування, на думку його авторів, також свідчить про формування нового покоління в Україні, яке віддає перевагу ринковій економіці. Однак водночас автори підкреслюють, що більшість українців все ще не вважають свою країну демократичною.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG