Спеціальні потреби

Вшанування пам'яті Кобзаря в Одесі. - 2004-03-09


Протягом цілого дня, 9 березня, до пам'ятника Тарасу Шевченку в Одесі несли квіти представники влади та політичних партій, звичайні одесити.

До роковин, від дня народження Тараса Шевченка, Одеська обласна організація Спілки письменників України видала книжку «Думи мої, думи мої». Це збірка поезій, різних одеських авторів, які присвячені Тарасові Шевченку.

Один з авторів збірки – поет Олекса Різниченко висловив переконання, що постать Тараса Шевченка буде шанованою. «Це була непересічна, геніальна людина. Його слова актуальні і сьогодні», зазначив він.

9 березня урочисті збори з нагоди 190-ліття від дня народження Кобзаря провела місцева організація об'єднання «Українське Братство». Вранці цього дня квіти до пам'ятника Тарасу Шевченку поклали Голова Одеської обласної держадміністрації Сергій Гриневецький, Одеський міський голова Руслан Боделан, єпископ Одеський і Балтійський Української Православної Церкви Київського Патріархату Владика Паїсій, представники місцевої творчої інтелігенції.

Сергій Гриневецький назвав Тараса Шевченка «людиною – легендою, яка дала поштовх осмисленню ідеї розбудови держави». «Тарас Шевченко- це символ України», підкреслив він.

На місці урочистостей проведено показовий виступ духового оркестру Південного оперативного командування Збройних Сил України. Через кілька годин після урочистостей організованих владою до пам'ятника Тарасові Шевченку прийшли активісти обласних організацій УРП «Собор», Партії Реформи і Порядок, УНА-УНСО, «За Україну, За Ющенка», представництва «Наша Україна», товариства «Просвіта», Партії правозахисту та інших.

Проведено нетривалий стихійний мітинг, учасники якого висловили жаль з приводу того, що Україна досі не має реальної незалежності і влади, яка б вболівала за потреби її громадян. Учасники заходу закликали присутніх до активної участі у найближчих виборах Президента України та «зробити правильний вибір». Було оголошено про намір опозиційних сил Одеси провести 27 березня о 12 годині демонстрацію та Загальноміське віче з протестом проти намірів міської влади підвищити ціни на житлово-комунальні послуги. Активісти організації «За Україну, За Ющенка», на чолі з головою її Правління Вячеславом Асєєвим, безкоштовно поширили серед присутніх на урочистостях газети «Разом», «Схід – Захід» та інші матеріали про лідера парламентської фракції «Наша Україна» Віктора Ющенка.

Святкові заходи, з нагоди роковин від дня народження Тараса Шевченка, триватимуть у всіх освітних закладах та бібліотеках Одеси кілька днів.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG