Спеціальні потреби

У Миколаєві створено регіональний комітет захисту свободи слова. До його складу увійшли члени обласної координаційної ради демократичної опозиції. - 2004-02-11


Активісти обласних організацій Соціалістичної партії України, партії «Батьківщина», Народного Руху України, регіонального штабу блоку «Наша Україна» зранку 11-го лютого розпочали щоденну агітаційну акцію біля Центрального ринку Миколаїва. Тут триває збір підписів з вимогою зупинити пенсійну реформу уряду Віктора Януковича, припинити утиски газет «Сільські вісті» та «Український Південь».

За словами заступника голови новоствореного комітету Юрія Діденка, перші відгуки на акцію об'єднаної опозиції Миколаївщини є досить позитивними. Миколаївці з цікавістю знайомляться з документальними стендами, заповнюють підписні листи.

Тим часом, газета «Український Південь» далі є під забороною.

Юрій Діденко: «Газета „Український Південь”, яку видає Народний Рух України, залишається забороненою від 15 листопада 2003 року. Жодні звернення, пікетування не впливають на чиновників обласної державної адміністрації, які перешкоджають друку газети у видавництвах регіону. Сьогодні дивним виглядає скорочення мовлення „Голосу Америки” – радіостанції, яка у всі часи підтримувала демократію в Україні. Ця ситуація, як на мене, виглядає дивною і не співпадає з позицією прихильників демократії в Україні». Реакція влади на проведення акції зі збирання підписів була досить витриманою. Учасників агітаційного посту намагалися кілька разів витіснити за межи автовокзалу розташованого біля Центрального ринку Миколаїва. Мета створення Комітету об'єднаної опозиції Миколаївщини – привернути увагу української та міжнародної громадськості до посиленого тиску і переслідування засобів масової інформації.

Тим часом, різко засудив публікації в газеті «Сільські вісті», назвавши їх антисемітськими, народний депутат від фракціі «Наша Україна» Едуард Гурвіц.

Едуард Гурвіц: «Сьогодні українська опозиція має справу напевне з однією з найбільш підлих за останні роки провокацій. Її небезпека полягає в тому, що організована вона при безпосередній участі тієї частини опозиції, яка втратила будь яке право називатися демократичною. Заборонена українським судом, як така що розпалює міжнаціональну ворожнечу, антисемітська газета «Сільські вісті» 10 лютого знову оприлюднила ще більш брудну брехню, як на адресу євреїв України так і тих які мешкають у інших країнах світу. Одначасно з'явилася інформація про створення Комітету захисту цього органу ксенофобів, до якого увійшли представники всіх опозиційних фракцій українського парламенту. Ця газета добровільно зробила те, що не ризикнули порекомендувати провладним ЗМІ автори сумно відомих «темників». І жодному українському провладному телеканалу ще ніколи не вдавалося так скомпроментувати опозицію. Опозиційні видання небезпечні для влади, особливо напередодні виборів, а «Сільські вісті» зробили владі величезну послугу». Едуард Гурвіц висловив прогноз, що поспішати з розглядом Касаційної скарги щодо долі Сільських вістей ніхто не буде і світ побачить ще не один номер цієї газети.

Едуард Гурвіц: «У той же час багато хто пам'ятає, як багато незручних владі видань припиняли своє існування навіть без рішення суду». Зокрема, в Одесі 10 лютого закрито програму телекампанії «АРТ» – «Сьогодні» яка заявляла про свою опозиційність до міської влади. Її авторами були кілька власних кореспондентів всеукраїнських видань – Ігор Розов та Сергій Мілошевич. Вони переконані, що доля програми «Сьогодні» вирішувалася під час зустрічі Одеського міського голови Руслана Боделана та Президента України Леоніда Кучми.

Члени Гільдії власних кореспондентів Одеси висловили занепокоєння з приводу планів закриття інших програм і на телекампанії «Одеса-плюс», де досить часто можна було почути критику на адресу дій міської влади.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG