Спеціальні потреби

Кабінет міністрів України має намір у середу визначити напрям транспортування сировини нафтопроводом Одеса-Броди. Однак експерти в Україні продовжують дискусії про варіанти використання нафтогону. - 2004-02-04


Кабінет міністрів України має намір у середу визначити напрям транспортування сировини нафтопроводом Одеса-Броди. Однак експерти в Україні продовжують дискусії про варіанти використання нафтогону.

Напрямок використання нафтопроводу Одеса-Броди може визначитися вже 4 лютого. Про це під час інтернет-конференції повідомив міністр палива та енергетики країни Сергій Єрмілов. Раніше планувалося оголосити рішення з цього питання 1 лютого. Але дата була перенесена вчерговий раз.

Аналіз економічної привабливості різних варіантів використання нафтопроводу зробила американська експертна компанія Еnergy Solutions. Свій звіт, який і має стати основою для рішення кабміну, вона передала українському уряду. За словами Єрмілова, найвигіднішим експерти назвали європейський напрямок перекачування сировини. Цей напрямок підтримують також Спочучені Штати, Євросоюз та Польща. Однак запрацювати він може лише після добудови гілки нафтопроводу до польского міста Плоцьк.

Угоду про це підписали представники польського та українського урядів. Але питання як використовувувати потужності на час добудови магістралі, тобто на 2-3 роки, залишається відкритим. Російсько-британська компанія ТНК–БіПі пропонує тимчасово завантажити трубу своєю сировиною і прокачувати її в напрямку Одеси. Власник магістралі, Укртранснафта також підтримує цей варіант.

Директор енергетичних програм Центру імені Размумкова Володимир Саприкін називає пропозицію ТНК–БіПі поки що найбільш реальною. Він вважає, що в цій ситуації уряд має погодитися на пропозицію ТНК-БіПІ.

Володимир Саприкін: «Я прихильник тимчачового реверсу. Проте не на 3 роки, як пропонує ТНК-БіПі, а на рік. Якщо все вдасться, потім контракт можна продовжити ще на рік. За цей час можна добудувати частину трубопроводу від Бродів до українського кордону. А також далі до Плоцьку. За цей час можна заробити грошей для України, та «Укртранснафти» і збудувати конструкцію польсько-українського консорціуму. Можливо до нього захоче увійти якась країна, або фінансова установа, або якась компанія».

Саприкін каже, що до кінця року прогнозується зниження цін на нафту на світових ринках. В цій ситуації навіть пропозиція ТНК-БіПі може втратити сенс. Оскільки буде економічно невигідною.

Втім уряд розглядає й інші варіанти тимчасового викоритання нафтогону. Наприкінці минулого тижня українська урядова делегація провела у Вашінгтоні переговори про долю нафтопроводу із представниками американської адміністрації. Вони вкотре висловили підтримку європейському напрямку використання самої труби та терміналу «Південний». Інформаційні агенції повідомляли про лист, який представники однієї із найбільших нафтових компаній в світі передали українському уряду.

Сергій Єрмілов підтвердив, що уряд отримав листа від Шеврон-Техасо, яка має контракти на видобування значних обсягів нафти на Каспії. В листі йдеться про можливість використання нафтопроводу в європейському напрямку вже в нинішньому році. Однак будь-яких інших подробиць міністр не повідомив.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG