Спеціальні потреби

Пропозиції американців щодо використання нафтопроводу Одеса-Броди. - 2004-01-29


Міністр палива та енергетики України Сергій Єрмілов заявив у середу, що американська консалтингова компанія «Energy Solutions», рекомендує уряду пряме використання нафтопроводу «Одеса-Броди». Урядовець послався на представлений компанією звіт. Міністр каже, що «Energy Solutions» назвала дев’ять можливих варіантів використання українського нафтопроводу. Однак на першому місці серед них перекачка каспійської нафти з Одеси до Східної Європи. За словами Єрмілова, серед рекомендацій експертів є також варіант «реверсного» використання нафтопроводу, але він не на першому місці. За оцінками експертів, упродовж 10 років використання нафтопроводу в європейському напрямку Україна отримає 1,5 мільярда доларів.

Втім цей варіант може запрацювати лише через 2-3 роки після добудови української труби до польського міста Плоцьк. Директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін вважає, що головною проблемою українського уряду буде чим заповнити нафтопровід на цей час.

Володимир Саприкін: «Сьогодні головне питання – це пропозиція України видобувникам нафти, насамперед західним компаніям, які видобувають нафту в каспійському регіоні. Мається на увазі конкретна економічна пропозиція, яка б зацікавила їх порівняно з іншими варіантами маршруту».

У вівторок віце-прем’єр українсього уряду Андрій Клюєв та президент «Укртранснафти» Олександр Тодійчук обговорювали в Баку можливість заповнення нафтопроводу азербайджанською нафтою. Однак поки що про підписання будь-яких контрактів не повідомляється. Головний редактор журналу «Нафта і газ» Світлана Мізіна вважає, що це свідчить про відсутність будь яких конкретних домовленостей.

У середу офіційна делегація України на чолі з Андрієм Клюєвим відбула до Вашингтона. Протягом двох днів українські урядовці братимуть участь у засіданні українсько-американської робочої групи з питань створення Євроазіатського нафтотранспортного коридору, частиною якого має стати нафтопровід Одеса-Броди. Світлана Мізіна вважає, що Україна на цій зустрічі повинна ставити питання про переведення переговорів щодо долі нафтопроводу в площину конкретики.

Світлана Мізіна: «Наміри є у багатьох компаній. Але все впирається лише в домовленості та наміри. Але потрібна конкретика. Потрібні підписані угоди, гарантовані обсяги поставок. У нас є зараз можливість перекачувати трубою 9 мільйонів тонн, які нам пропонує Росія і готова платити за це. Треба економічно підійти до цього і якщо на цьому етапі це вигідно, щоб труба не стояла, значить треба прийняти цей варіант. Надалі треба виходити із потреб ринку. Подивитися, як він буде розвиватися».

Тим часом український тижневик «Деловая неделя» пише, що за діями противників тимчасового реверсу можуть стояти інтереси однієї із донецьких бізнес-груп. На думку експертів видання, добудова нафтопроводу до Плоцька дасть можливість задіяти потужності Харцизького трубного заводу. Це підприємство єдине в регіоні виробляє труби великого діаметру. Тижневик пише, що участь в реалізації проекту Броди-Плоцьк також дає донецьким підприємцям «реальний шанс на перемогу в приватизаційному конкурсі з продажу найбільшої польської сталевої компанії».

Як стало відомо, у середу ввечері представники «Укртранснафти» заперечили слова Сергія Єрмілова щодо висновків американських експертів. Прес-служба компанії розповсюдила повідомлення, в якому заявляє про спроби фальсифікувати наданий українському уряду звіт. За даними «Укртранснафти», «Energy Solutions» радить на три роки прийняти пропозицію російсько-британської ТНК–БіПі із зворотнього використання нафтопроводу «Одеса-Броди» поки добудується ділянка Броди-Плоцьк. Президент ТНК Україна Олександр Городецький підтвердив готовність своєї компанії розпочати реверс протягом двох тижнів після схвалення відповідного рішення уряду. Він також висловив зацікавлення ТНК–БіПі інвестувати кошти в добудову українського трубопроводу територією Польщі.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG