Спеціальні потреби

Росіяни негативно ставляться до України через конфлікт навколо острова Коса Тузла. - 2003-12-23


Після конфлікту навколо Тузли українці більш дружньо налаштовані до держави Росія, ніж росіяни – до держави Україна. Більшість українців не вважає, що у зв’язку з цим конфліктом Україні слід прискорити вступ до НАТО. Останнє у цьому році дослідження громадської думки, проведене фондом «Демократичні ініціативи», пройшло під знаком «відлуння Тузли».

Хто був правий – Україна чи Росія – у конфлікті довкола Тузли? Таке запитання поставили українцям в опитуванні, яке проводилося з 28 листопада по 5 грудня, і порівняли відповіді з аналогічним дослідженням, проведеним у Росії.

Лише 3% населення Росії визнає, що правда у цьому конфлікті – на боці України. 63% росіян впевнені: правда за Росією. В Україні ж, як з'ясувало опитування, правоту своєї держави відстоюють 59% громадян, тоді як 13% готові визнати правоту чужої.

Після конфлікту навколо Тузли дві третини населення України – 65% усе ще вважають Росію дружньою державою, тоді як серед росіян Україну як дружню розцінюють лише 57%. В Росії більше й тих, хто назвав недружньою сусідню державу: 29 відсотків проти 21.

Ще більше різниться готовність дружити між мешканцями Києва і Москви. Тоді як у Києві чи не вдвічі більше тих, хто вірить у непорушну дружбу, ніж тих, хто у ній сумнівається, в Москві cкептиків і оптимістів порівну. Як показали результати грудневого опитування, російсько-український конфлікт навколо острова Тузла майже не змінив ставлення українців до членства в НАТО. На запитання ж – чи потрібно Україні під впливом конфлікту навколо острова Тузла прискорити вступ до НАТО – 19 відсотків респондентів відповіли «так, треба» і 54 відсотки – «ні, не треба». Якби ж у найближчий час відбувся референдум щодо вступу України до НАТО, «За» проголосували б 29 відсотків респондентів. Кількість прихильників і противників Альянсу в Україні роками практично не міняється. Причина, -- вважає директор Фонду «Демократичні ініціативи» Ілько Кучерів – брак інформації.

Ілько Кучерів: «Ми бачимо, що тут є абсолютно таке ставлення до НАТО, як у наших дідів, тобто панує ставлення, ті стереотипи, які були в часи холодної війни, що НАТО є агресивний військовий блок».

Як засвідчило те ж опитування, 85% населення України має недостатньо інформації про те, що таке НАТО, «добре поінформованими» вважають себе лише 7 відсотків.

Дефіцит правдивої інформації робить українців неготовими до вибору, до участі у великих інтеграційних проектах, вважає директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики України Олександр Сушко. На думку експерта, ставлення українців до ситуації з Тузлою, так само як їх ставлення до НАТО чи бажання одночасно інтегруватися і в Євросоюз, і в Єдиний економічний простір свідчить про значно меншу консолідованість громадської думки в Україні порівняно з її сусідами як на заході, так і на сході.

Олександр Сушко: «В країнах центральної і східної Європи, так само як і в Росії є консенсус стосовно базових питань зовнішньої політики. Україна – це держава, в якій такого консенсусу немає, і немає ознак того, що в найближчі роки такий консенсус буде сформований. І в цьому є велика проблема, яка відрізняє громадську думку України від громадської думки в сусідніх державах і є потенційним джерелом небезпеки і нестабільності, якщо такі речі будуть використані у політичній боротьбі».

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG