Спеціальні потреби

В українському уряді сталися чергові кадрові зміни. За недоліки в роботі звільнено Віталія Гайдука. В коаліційному уряді Януковича він відповідав за паливно-енергетичний комплекс. - 2003-12-08


В українському уряді сталися чергові кадрові зміни. За недоліки в роботі звільнено Віталія Гайдука. В коаліційному уряді Януковича він відповідав за паливно-енергетичний комплекс. Відставка сталася після оприлюднення урядовцем висновку про недоцільність для України участі у спільному проекті із Російською Федерацією.

Президентський указ про звільнення Віталія Гайдука з посади зявився пізно ввечері в п’ятницю. Про причину відставки у ньому не говорилося. Прем’єр Янукович, коментуючи його сказав, що посаду Гайдук втратив за недоліки у роботі паливно-енерогетичного сектору, за який він відповідав. Але більшість експертів і політологів мають єдине поясненя такої несподіваної відставки – це заява Гайдука про відмову України від спільного використання із Російською Федерацією газотранспортної магістралі. Нею в Європу транспортують значні обсяги російського газу. Гайдук пославшись на висновки експертів, повідомив, що Україна вважає цей проект для себе невигідним.

Віктор Янукович того ж дня поспішив відмовитися від таких висновків. Він пояснив висловлювання свого підлеглого його особистою думкою і заявив, що ніякого рішення щодо відмови від консорціуму уряд не приймав. У понеділок відставку урядовця коментували у Верховній Раді. Попередниця Гайдука на посаді віце-премєра із паливно-енергетичного комплексу Юлія Тимошенко, високо відгукнулася про професійні якості свого наступника. Вона вважає, що його зняли за непоступливість у відстоюванні національних інтересів у сфері енергетики.

Багато експертів кажуть про те, що звільнення Гайдука могло бути наслідком російського впливу. Заяви останнього про відмову участі у консорціумі могли роздратувати впливових російських політиків. Які й могли вплинути на таке кадрове рішення. У неділю російський посол в Україні Віктор Чорномирдін заявив, що був здивований заявою Гайдука про відмову від участі у консорціумі і повідомив, що проект вийшов на заключну стадію. В коаліційний уряд Януковича Гайдук пройшов за квотою об’єднаних соціал-демократів. Один із лідерів цієї фракції Леонід Кравчук зізнався, що для нього президентський указ про звільнення виявився цілковитою несподіванкою. Хоча додав, що погоджується із таким рішенням президента.

Заява про те, що рішення про відставку було неузгоджено із СДПУ(о) дала привід опозиційним політикам говорити про хибні підходи до формування уряду, який називають коаліційним. Втім представник президента у Верховній Раді Олександр Задорожній твердить, що консультації із фракцією соціал демократів проводилися. І відставка Гайдука не свідчить про розкол про урядової коаліції.

Тим часом у Верховній Раді говорять про можливих наступників Віталія Гайдука на віце-прем'єрській посаді. Задорожній каже, що згідно із домовленостями про створення коаліційного уряду право висунути свого представника мають об’єднані соціал-демократи. Тим часом експерти говорять про можливі нові відставки та нові кадрові зміни в уряді Януковича.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG