Спеціальні потреби

100 мільйонів доларів потрібно аби претендувати на перемогу на президентських виборах в Україні. - 2003-11-17


Скільки коштуватимуть президентські вибори в Україні? Таке дослідження провів комітет виборців України. Експерти твердять, що для проведення повноцінної виборчої кампанії кандидати повинні мати у своєму розпорядженні сто мільйонів американських доларів. Питання скільки коштують вибори нового українського президента експерти пропонують поділити на два аспекти: скільки грошей має витратити держава, і скільки окремо взятий кандидат. У державному бюджеті наступного року на проведення виборчої кампінї передбачено близько 30 мільйонів доларів – це десь близько вісімдесяти центрів на кожного окремого виборця, що значно менше аніж витрачають на вибори у розвинутих країнах та вдвічі менше ніж у Росії. Відтак аргумент про те, що прямі вибори треба скасувати чере їх високу вартість голова комітету виборців Ігор Попов називає необґрунтованим.

Ігор Попов:«Наші підрахунки показують, що це не може бути переконливим фінансовим моментом. Для держави це не так дорого і дорожче буде якщо ми це скасуємо».

Значно більше на виборах витрачають самі кандидати. За підрахунками для проведення виборчої кампанії кандидату буде потрібно щонайменше 71 мільйон доларів. Це гроші, які необхідні для збору підписів або ж грошової застави на етапі реєстрації, на розгортання штабів у кожній області, забезпечення їх необхідною технікою та обладнанням, оплата праці людей, реклами та поліграфічних матеріалів. Якщо зважати на інші непередбачені витрати виходить цілком кругленька сума.

Олександр Черненко, КВУ: «Для проведення реальної виборчої кампанії кандидат має витратити 100 мільйонів доларів. І це зовсім не забезпечить йому перемогу».

Не складно підрахувати, що загалом виборча кампанія коштуватиме більше мільярда гривень. Однак, кажуть експерти, ці гроші переважно залишаться в країні. Багато людей отримає тимчасову роботу, збільшаться прибутки поліграфістів та мас-медіа. Відтак – вибори є цілком позитивним фактором, вважають у КВУ, зважаючи на те, що ці гроші замість проведення виборчої кампанії найімовірніше були б вивезені за межі України.

Ігор Попов: «Звідки прийдуть гроші на вибори? Гроші візьмуть не з української економіки. Досвід роботи з фінансистами виборів показує, що всі гроші беруть із «живих схем» – ті гроші, які вкрадені і вивезені вони на вибори не йдуть. Просто з цього моменту у багатьох фінансово-політичних групах перестали красти і вивозити, а продовжують красти і віддавати на вибори, на виборчі фонди. Це стосується як великих груп так і маленьких які бачать своє місце після нової перемоги і намагаються допомагати штабам різних кандидатів. Тобто це ще один позитивний приклад впливу виборів на українську економіку».

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG