Спеціальні потреби

І все таки, у ЄС та України більше спільного чи розбіжностей? - 2003-09-12


В Україну завітав комісар з питань розширення Європи Гюнтер Фергойген. Звістка, яку привіз європейський посланець, невтішна: питання про асоційоване членство України у Європейському Союзі на порядку денному не стоїть.

У Києві єврокомісара кілька разів запитували про фразу, яку йому приписують: мовляв, Україна має стільки ж шансів увійти до складу Євросоюзу, що й Мексика – до складу Сполучених Штатів. Гюнтер Фергойген заперечив, що ніколи не говорив нічого подібного. Це дезинформація і повний абсурд, -- сказав він журналістам, -- Україна не Мексика, Євросоюз – не Сполучені Штати. Свій погляд на перспективи європейської інтеграції України комісар з питань розширення Європи мав змогу найповніше викласти загалові під час зустрічі з викладачами та студентами Київського інституту міжнародних відносин. Під час майже годинної промови пан Фергойген віддав належне євроінтеграційним прагненням України, сказав, що Україна завжди була частиною Європи і завжди залишатиметься такою, а також заявив, що стосунки між ЄС і Україною розглядає як першочерговий пріоритет у зовнішній політиці і питаннях безпеки ЄС. (Це, зокрема, підтверджує те, що своє нинішнє турне країнами розширеної Європи пан Фергойген почав з саме України).

Однак відповідь на головне запитання, якої чекали від цього візиту у Києві, єврокомісар привіз негативне. Пункт про асоційоване членство України в ЄС на порядку денному наразі не стоїть, і у спільному Плані дій згадки про асоційоване членство, яке в Україні розглядають як перший крок на шляху повного членства у Євросоюзі – не буде.

“Наша позиція полягає в тому, що ми повинні дотримуватись амбіційного, але водночас і реалістичного підходу”, -- сказав пан Фергойген. За його словами, політику подальшої Європейської інтеграції не можна зводити тільки до питання членства в ЄС. Натомість Європейська Комісія пропонує Україні нову “сусідську політику” на наступні місяці і роки. Її суть, за його словами, полягає в тому, щоб розширювати простір, на якому пануватимуть стабільність, безпека і процвітання. “Розширена Європа”, каже він, діятиме за формулою: “мати все спільне, за винятком внутрішніх установ Євросоюзу”.

У своїй промові європейський дипломат окремо зупинився на питанні “єдиного економічного простору”, угоду про який Україна має намір днями підписати з Росією, Білоруссю і Казахстаном. “Ми розуміємо, сказав він, що Україні необхідно підтримувати високий рівень відносин та економічної кооперації з своїми східними сусідами, але…

“Але тут потрібна обережність: якщо цей Єдиний економічний простір набере форму митного союзу, то це матиме наслідки щодо майбутніх торгових стосунків з Європейським Союзом, наслідки для членства України у Світовій організації торгівлі. Отож надзвичайно важливо, щоб така угода відповідала європейським перспективам вашої країни”, -- сказав Гюнтер Фергойген.

Під час дводенного візиту в Україну єврокомісар зустрічався з найвищими керівниками держави, як також і з лідерами опозиції. Переговори, які він тут провів, стосувалися спільного плану дій, що буде готовий на наступну весну і визначить проекти, що наблизять Україну до ЄС. Про це після завершення перемовин з європейським гостем у Міністерстві закордонних справ повідомив журналістам новопризначений міністр Костянтин Грищенко: “Я вважаю, що перед Україною існує реальна європейська перспектива, вона значною мірою залежить від нас. Для мене було надзвичайно важливим почути від високого представника Європейської комісії, що всі можливості перед нами відкриті.”

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG