Спеціальні потреби

У Донецьку підписано меморандум з польською стороною щодо нафтопроводу "Одеса-Броди" - 2003-07-31


Сьогодні у Донецьку був підписаний меморандум про створення українсько-польского підприємства для реалізації проекту нафтопроводу “Броди -Плоцьк”. Українська сторона сподівається, що будівництво нафтопроводу почнеться не пізніше 2004-го року.

Документ про створення спільного підприємства для будівництва нафтопроводу підписали, голова правління компанії "Укртранснафта" Олександр Тодійчук і голова правління підприємства з експлуатації нафтопроводів "Дружба" ("PERN Przyjazn") Станіслав Якубовський.

Тодійчук відрізняється своєю прозахідною позицією у вирішенні питання транспортування нафти через “Одесу-Броди”. У своєму нещодавньому інтерв’ю газеті “День” він наголосив, що проект "Одеса-Броди" з поставки нафти до Європи почне працювати вже з 2003 року. За його словами, вже сьогодні Україна має протоколи про наміри та листи про поставки близько 8 млн. тон нафти на наступний рік.

Підписаний сьогодні проект щодо продовження українського нафтопроводу "Одеса-Броди" до польського Плоцька вже давно отримав політичну підтримку урядів України, Польщі та Європейської комісії, а також комерційну підтримку у вигляді бізнес-плану, який підтверджує наявність ринків збуту нафти, яка буде надходити по ньому в Європу.

Наприкінці травня Україна, Польща і ЄС підписали декларацію, якою підтримали проект транзиту каспійської нафти нафтопроводом "Одеса-Броди" і його добудову до Плоцька.

За оцінками експертів, довжина "Броди-Плоцк" може становити близько 500 км, потужність 25 млн. тонн нафти на рік, вартість проекту близько 450 млн. євро.

Представники компанії "Укртранснафта" розраховують на початок будівництва трубопроводу не пізніше наступного року. Планується що будівельні роботи триватимуть від двох до трьох років.

Проте за цей час Україні доведеться вирішувати питання в якому напрямку почне діяти нафтопровід “Одесса-Броди”. Російська сторона, яка давно висловлює своє зацікавлення цим проектом наполягає на реверсному варіанті. Через це росіяни відмовляються підписувати договір про транспортування російської нафти, українськими нафтопроводами. Президент України наполягає, щоб питання транспортування нафти через Одесу-Броди вирішувалось на урядовому рівні, проте критикує тих, хто виступає за західний варіант.

На думку українських експертів, підписання меморандуму про добудову нафтопроводу “Броди -Плоцьк”, збільшує шанси на те, що “Одеса-Броди” почне діяти у прямому режимі, на якому наполягають ЄС та Сполучені Штати, однак прогнозувати як далі розгортатиметься ситуація навколо нафтопроводу – дуже складно.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG