Спеціальні потреби

Безробіття скорочується! - 2003-07-18


В першому півріччі цього року в Україні скоротився рівень безробіття. Про це сьогодні заявив міністр праці і соціальної політики держави. За його даними, додатково створено 400 тисяч нових робочих місць. Чиновники прогнозують, що із вступом України до Світової організації торгівлі, кількість безробітних може зрости.

За минулий рік в Україні кількість людей, які не мають роботи скоротилася на 200 тисяч. Офіційний рівень безробіття становить 10,1 відсотка. Це на один відсоток менше ніж рік тому.

Міністр праці Михайло Папієв впевнений, що позитивні тенденції на ринку спостерігаються завдяки економічному зростанню. За даними Міністерства праці та соціальної політики, за рік створено понад 400 тисяч нових робочих місць. На зниження рівня безробіття впливає і те, що майже 7 мільйонів громадян України працездатного віку виїхали на заробітки за кордон.

Серед тих, хто має вищу освіту найбільше безробітних серед юристів та економістів. Їх українські університети підготували стільки, що ринок не здатний переварити. Не можуть знайти собі роботу багато перукарів та бухгалтерів. А от попит на фахівців технічних спеціальностей вище ніж пропозиція.

Міністерство праці готує методику, за якою розраховуватимуть необхідність у фахівцях різних професій. На її основі формуватимуть державне замовлення для навчальних закладів. Однак Михайло Папієв прогнозує, що після вступу України до Світової організації торгівлі, кількість безробітних зросте.

Леонід Кучма поставив уряду завдання вступу до СОТ вже в 2003-тьому. Однак в міністерстві досі не знають, скільки саме українців втратять в наслідок цього роботу. Кажуть, що такі розрахунки завершать до кінця року. Експерти прогнозують, що найбільше постраждають шахтарські та аграрні регіони. Саме ці галузі чекає найбільше скорочення. Продукція цих галузей може не витримати цінової конкуренції із дешевшим імпортом.

В сільській місцевості проблема безробіття стоїть особливо гостро. На одне місце тут в середньому 20 кандидатів. Однак в деяких районах середня зарплата становить 60 гривень за місяць. Тому селяни не охоче йдуть працювати за такі гроші. Кажуть, що краще отримувати мінімальну допомогу із безробіття, яка становить 74 гривні.

Про свій намір допомогти Україні реформувати сферу соціального страхування повідомили представники Світового Банку. Вони нададуть українському уряду позику 100 мільйонів доларів саме під соціальні програми.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG