Спеціальні потреби

Українські канали стануть об'єктивнішими? - 2003-07-17


Сьогодні Центр Медіа реформ оголосив про початок проекту моніторингу випусків новин на провідних телевізійних каналах України. Фахівці досліджуватимуть, як мас-медіа дотримуються загальноприйнятих у світі стандартів журналістської діяльності. Пілотний етап проекту розпочався у березні.

Свої висновки та критичні зауваження будуть давати провідні українські фахівці в галузі журналістики. Їхні прізвища не оприлюднюють для того, щоб уникнути будь-якого тиску та зробити моніторинг максимально об’єктивним. Громадськості відомий лише керівник проекту – Наталія Лігачова – редактор Інтернет – видання „Телекритика”.

Лігачова зазначила: “Я зрозуміла, що навіть зірки нашої тележурналістики і журналістики взагалі, не орієнтовані на чітку побудову схеми, за якими стандартами вони повинні працювати. Моніторинг виходить із основних принципів теленовин, які прийняті в усьому світі. На основі чітко виписаних критеріїв і проводиться цей моніторинг.”

Експерти визначатимуть, чи об’єктивно та оперативно подана інформація, чи зважено висвітлюється позиція усіх сторін конфлікту, чи відділені у новинах факти від коментарів.

З березня цього року моніторинг проводився в пілотному режимі. Його щоденні результати з’являлися у вільному доступі в Інтернеті. Керівник проекту Наталія Лігачова говорить, що інтерес до результатів дуже великий. І в першу чергу з боку тележурналістів та редакторів новин. На веб-сторінці зав’язувалися гарячі дискусії. Часто журналісти нарікають, що умови, в яких доводиться працювати, не сприяють об’єктивному висвітленню подій.

Наталія Лігачова каже, що усвідомлює, що на деяких телеканалах дотримуватися стандартів журналістики заважає цензура власників, яка видається за редакційну політику. Але, не зважаючи на це, вона вважає, що проект може принести користь в першу чергу самим журналістам.

Лігачова відзначила: “Коли починають працювати усі поза стандартами, починає здаватися, що в нас все прекрасно в журналістиці. Мені здається дуже важливим, щоб кожен із нас розумів, що не все добре. Ми знаємо, що іноді не можна працювати так, як ти хочеш. Але ми повинні знати, що є якась планка. Якщо ми почнемо якомога частіше капати на голову що ми знаємо, що ви так не робите, то це допоможе зокрема і самим журналістам, які працюють на телеканалах, боротися із своїми топ-менеджерами і казати: „ось бачите, наші помилки помічають”.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG