Спеціальні потреби

Боротьба з бідністю - пріоритет в Україні - 2003-07-15


У вересні 2000 року на Всесвітньому самміті тисячоліття ООН Україна взяла на себе зобов’язання за півтора десятиліття значно покращити життя громадян. На підставі рекомендацій Організації Об’єднаних Націй, український уряд виніс на обговорення власну програму, розраховану до 2015 року.

Серед пріоритетів – боротьба із бідністю, забезпечення якісної освіти та сталого розвитку довкілля. Українські урядовці заявляють, що завдання, які бере на себе держава значно вищі, ніж вимагає ООН.

Фахівці, які розробляли документ, визначили шість головних завдань: подолання бідності, забезпечення якісної освіти та розвитку довкілля, забезпечити гендерну рівність, поліпшити здоров’я матерів і побороти інфекційні хвороби.

Практично в усіх шести напрямках останніми роками спостерігається позитивна динаміка. Не вдається зламати лише тенденцію до зубожіння. Заступник держсекретаря Мінекономіки Людмила Мусіна звертає увагу, що збільшення обсягів виробництва, яке спостерігається в Україні протягом останнього часу, не впливає на зниження рівня бідності. Середній рівень погодинної заробітної плати українця – 65 центів, що майже в 30 разів менше ніж в Європі.

Говорить Л.Мусіна: див. аудіо запис.

За умови збереження економічного зростання на рівні 5-8% фахівці вважають можливим зменшити вдвічі відсоток бідних людей. За висновками ООН, такими вважають громадян вартість добового споживання у яких менше за 4 долари.

Однак, якщо не вдасться розробити дієвих механізмів перерозподілу національних багатств, то подолати бідність буде неможливо. На думку експерта, якщо нинішня ситуація збережеться, то за межею бідності залишиться більше ніж половина населення України. Зараз майже кожен третій громадянин підпадає під цю категорію.

На думку консультанта Президента України Елли Любанової саме зростання рівня життя населення має критерієм оцінки успішності діяльності влади в цілому і уряду зокрема.

Говорить Е.Лібанова: див. аудіо запис.

Експерти пропонують боротися із бідністю створенням сприятливих умов для розвитку малих та середніх підприємств. Вони вважають, що подальше зниження податків і зменшення їх кількості також матиме позитивний вплив на ріст доходів громадян. Особливу увагу вони радять звернути на село, де нові власники землі та засобів виробництва, користуючись своїм монопольним становищем часом зовсім не платять за роботу найманим працівникам.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG