Спеціальні потреби

Підсумки 3-ої сесії підбивають політологи - 2003-07-14


Аналітичний центр “Лабораторія Ф-4” оцінював кількісні показники роботи Верховної Ради впродовж цього політичного сезону. Висновок – депутати вносили та розглядали більше законопроектів, активніше голосували і менше прогулювали засідання. Говорить голова “Лабораторії Ф-4” Євген Лапін:

“Головний висновок, який ми хочемо сьогодні зробити як організація, яка займається моніторингом діяльності, законотворчої діяльності депутатів Верховної Ради – що ефективність роботи Верховної Ради покращується.”

На 3-ій сесії було зареєстровано 1337 законопроектів і половину з них розглянуто. Лише 88 народних депутатів не подали жодного законопроекту – на попередній сесії Верховної Ради таких було утричі більше.

Найактивніша в законотворчій діяльності опозиція: найбільше законопроектів зареєстрували депутати фракції “Наша Україна”, а за кількістю ініційованих законопроектів на 1 члена фракції лідирує блок Юлії Тимошенко. Пропустили більше половини пленарних засідань тільки 6 народних депутатів, а найдисциплінованіші, ті, хто не прогуляв жодного засідання – це, як завжди, комуністи: 5 депутатів від КПУ і ще один від Демініціатив – колишній Генпрокурор пан Потебенько.

Антирекорд за кількістю розглянутих законопроектів має комітет по боротьбі з організованою злочинністю – лише 1, а рекорд тривалості виступів на пленарних засіданнях побив депутат Кармазін, який за всі три сесії пробув біля мікрофона загалом 22 години і 36 хвилин.

Комітет виборців України досліджував роботу депутатів в округах і стверджує – в цю сесію вони активніше працювали зі своїми виборцями. І хоча під час приїздів в округи здебільшого відвідували урочисті заходи й свята або давали інтерв’ю місцевій пресі, у деяких лишався час на особистий прийом громадян, участь у зборах з обговорення політичної реформи або на те, щоб допомогти провести в село газ чи відремонтувати дорогу.

Найбільш активно працюють зі своїми виборцями на місцях депутати від “Нашої України” та “Регіонів України”, найменше уваги своїм виборцям приділяють мажоритарники від соціал-демократів (об’єднаних). Загалом, Комітет виборців каже – серед депутатів шириться “мода” звітувати перед виборцями, і кількість їхніх приймалень в регіонах росте – не без того, що деякі з тих приймалень практично неможливо знайти за вказаними адресами.

КВУ: “Ми, всупереч суспільній думці, взялися виправдати Верховну Раду, насправді вона працює щоразу ефективніше й ефективніше, і будь-які заяви про те, що Верховна Рада у нас працює погано, вони згідно з нашою статистикою не витримують критики. Верховна Рада працює, Верховна Рада працює непогано, можливо, трошки напружено і занадто емоційно, але працює, і нарікати особливо на народних депутатів нема чому, особливо якщо порівняти з народними депутатами минулого скликання.”

Комплімент Верховній Раді видав і директор Інституту політики Микола Томенко, для якого цей політичний сезон став першим в якості народного депутата від фракції “Наша Україна”: І в цьому – визнає Томенко, не останню роль відіграла дискусія з конституційної реформи:

“Насправді, напевне, конституційна дискусія була дуже важлива. Тому що всі структури влади, про які згадується, вони трошки почали приводить свою діяльність в контекст конституційно передбачуваних. Цілком очевидно, що впливовість Адміністрації Президента на порядок зменшилася. І це відповідає конституційному статусу Адміністрації Президента, коли це дорадчий, допоміжний, консультативний орган. Конституційний статус парламенту серйозно зріс і я вже говорив про те, що для мене, якщо говорить про парламент, основний висновок звучить таким чином, особливо на останній сесії: Верховна Рада України перетворилася в парламент.”

Скільки ще Верховна Рада залишатиметься парламентом, невідомо, -- каже Томенко, -- цілком імовірно, що вже в наступну сесію, з наближенням президентських виборів політиканство знову візьме гору над професіоналізмом.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG