Спеціальні потреби

Парламентська більшість виявила мужність? - 2003-07-11


Конфлікт в українському парламенті навколо направлення до конституційного суду проектів змін до Конституції вичерпав себе в останній день роботи цієї сесії. За постанову, яка визначає порядок направлення документів до Конституційного суду, віддала свої голоси рекордна кількість депутатів – чотириста.

Протистояння, яке тривало два тижні і фактично блокувало роботу парламенту нарешті успішно завершилося. Депутати ухвалили постанову, у якій передбачено, що у разі наявності 150-ти підписів депутатів, проект змін до Конституції автоматично має бути спрямований до Конституційного суду.

Дані статі передбачають, що внесені зміни не мають скасовувати та суперечити основним правам та свободам людини. Відтак тепер до Конституційного суду мають надійти обидва проекти – президентський та парламентський. А правовий комітет Верховної Ради має розробити чітку процедуру розгляду внесення змін до Основного закону.

Практично теж саме весь цей час пропонувала опозиція. І всі ці дні фракції більшості наполягали на голосуванні. В останній день сесії несподівано вдалося найти порозуміння. Більшовики кажуть, що вони пішли на компроміс, опозиціонери у свою чергу переконані, що їм вдалося переломити ситуацію в парламенті.

Говорить Віктор Ющенко, Наша Україна: див. аудіо запис.

Представники більш радикальної опозиції у свою чергу переконані, що наказ про відступ фракціям більшості дав саме Президент Кучма, який ніби то останнім часом був змушений дещо змінити свої плани.

Говорить Юлія Тимошенко: див. аудіо запис.

Тепер, як кажуть в Україні, м’яч на іншому полі – на полі Конституційного суду. Саме цей орган повинен вивчити обидва законопроекти і визначити, чи відповідають вони вимогам Основного закону. Вже зараз депутати кажуть, що у президентському варіанті передбачається обмеження прав депутатів, оскільки президент зможе розпустити їх до кінця каденції, хоча в Конституції записано, що вони мають представляти своїх виборців чотири роки.

Після висновку суддів розгляд конституційної реформи знову перенесеться у будинок парламенту. Для його остаточного схвалення необхідно буде спочатку отримати підтримку 226-ти, а потім трьохсот народних обранців. Але це буде вже восени.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG