Спеціальні потреби

3.20.03 - Президент Буш оголошує початок збройних дій проти Іраку. - 2003-03-21


В середу 19 березня о годині 22:15 за вашингтонським часом президент Буш повідомив про початок військової операції проти Іраку.

«Дорогі співвітчизники. В цю пору американські та коаліційні сили знаходяться на ранніх стадіях військових операцій для роззброєння Іраку, для визволення його народу та для захисту світу перед серйозною загрозою» - такими словами президент розпочав своє чергове, вже друге цього тижня звернення до американського народу. З першим він виступив у понеділок ввечері, коли дав ультуматум Саддаму Гусейну і його двом синам залишити Ірак протягом сорока восьми годин, або наразитися на збройні дії.

«З мого наказу», сказав вчора президент, «коаліційні сили почали обстрілювати вибрані об’єкти військового призначення, щоб підірвати спроможність Сддама Гусейна вести війну».

За словами президента, понад 35 країн підтримують кампанію. Він зазначив, що деякі країни дали в користування коаліційних сил свої морські порти чи авіабази, інші надають матеріально-технічну допомогу, деякі розгорнули в регіоні бойові частини.

«У цьому конфлікті», сказав президент Буш, «Америка має справу з ворогом, який не поважає, ані звичаїв війни, ані законів моральності». «Саддам Гусейн», сказав американський лідер, «розгорнув військові сили та устаткування у цивільних районах, намагаючись використати невинних чоловіків, жінок та дітей як щити для захисту своїх військ». Буш назвав це останньою жорстокістю, яку Саддам заподіє своєму народу.

«Я хочу довести до відома американців і всього світу», продовжив Джордж Буш, «що коаліційні сили вдадуться до всіх можливих заходів для захисту життя цивільних. Кампанія, остеріг він, може бути довшою і важчою, ніж дехто передбачає, і надання допомоги іракцям у створенні об’єднаної, стабільної і вільної країни вимагатиме тривалих зусиль».

Запевнюючи американських солдатів в молитвах мільйонів американців, президент Буш підкреслив, що хоч Сполучені Штати вступають у цей конфлікт неохоче, однак роблять це з чітко визначеною метою. «Ми», сказав він, «не будемо жити під тіню беззаконного режиму, який загрожує мирові зброєю масового ураження. Ми протиставимося цій загрозі тепер нашою армією, військово-повітряними силами, військово-морськими силами, береговою охороною та морськими піхотинцями, щоб не мусити пізніше долати її загонами пожежників, поліції та лікарів на вулицях наших міст».

На завершення президент запевнив своїх співвітчизників, що Сполучені Штати вийдуть у цій війні переможцями.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG