Спеціальні потреби

28.01.03  -  В цьому випуску-інформаційні технології у війні з тероризмом; Нові автомобілі в Америці та Європі. - 2003-01-28


Як очікується, нове міністерство внутрішньої безпеки США витратить майже шість мільярдів доларів на розробку інформаційних технологій, спрямованих на боротьбу з тероризмом. Колишній губернатор штату Вірджінія, Джім Гілмор, наразі очолює урядову комісію з вивчення шляхів боротьби з тероризмом. Він вказує на занепокоєння спеціалістів можливістю поєднання тер-атак проти інформаційних інфраструктур з фізичними атаками на американські об’єкти:

«В останні роки занепокоєння комісії викликала можливість одночасних атак на інтернет або обчислювальні мережі разом із застосуванням звичайної зброї або зброї масового ураження. Ми покладаємося на можливості інтернету та інформаційних комунікацій попередити та зреагувати на такі атаки, щоб мінімізувати їх шкоду. Але якщо ці мережі вивести з ладу, то шкода від атак може значно збільшитися,» - каже Гілмор.

Експерти уважають, що вдосконалення збирання та поширення інформаційних техологій може бути одним з найефективніших засобів і війні з тероризмом. Деякі експерти, втім, занепокоєні, щоб концентрація великих масивів інформації в руках уряду не порушувала громадянських свобод американців. Джим Гілмор уважає, що збереження балансу між потребою уряду в інформації для боротьби з тероризмом, і захистом індивідуальних свобод є найбільшим викликом для США з часів другої світової війни:

«Весь фокус полягає у знаходженні найліпшого з можливих підходів до збирання анти-терористичної інформації. Необхідно вдосконалити технологію і комунікації з тим, щоб забезпечити надання інформації у вірні руки. Необхідно запевнитися, щоб заходи комп’ютерної безпеки не могли бути виведені з ладу ворогами або будь-ким іншим. І все це треба робити, одночасно зберігаючи американські цінності та громадянські свободи. Це є виклик, з яким ми наразі маємо справу,» - зазначає Гілмор.

Комісія, яку він очолює, рекомендувала уряду, щоб він створив внутрішнє розвідувальне агентство, яке б збирало інформацію про можливі тератаки, і доповідало безпосередньо президенту Бушу. Втім, об’єднаний комітет американського Конгресу зайняв інший підхід, рекомендуючи створити посаду голови з проблем розвідки з міністерськими повноваженнями. На думку Джіма Гілмора, незважаючи на підвищення інтересу до використання інформаційних технологій у війні з тероризмом, пріорітетним має бути захист демократії і збереження особистих свобод американців.

А зараз про нові автомобілі у США та Європі. Нью Йорк таймс повідомляє про запуск у виробництво фордівського пікапу еФ-150, нагадуючи, що легкі вантажівки серії Форд-еФ протягом двадцяти років були найпопулярнішими в країні. Директор дослідницького Центру автомобілебудування Дейвід Коул з ентузіазмом говорить про нову вантажівку еФ-150:

«Це знаменита машина! Всі деталі опрацьовано, все на місці з погляду функціональності. Лише одна проблема залишається, це собівартість та рентабельність» - каже Коул.

Новий Форд випускатиметься у понад дванадцяти модифікаціях, вартістю від вісімнадцяти до тридцяти семи тисяч доларів.

До автолюбителів США також надійшов всюдихід «Гаммер»---нова модель фірми Ей-Ем Дженерал, базованої у штаті Індіана, яка випускає відомі автомобілі «Гамві» для збройних сил США. Для цих машин характерний специфічний «розпластаний» силует. Цивільна версія «Гаммера» напевно, змусила б затріпотіти серця «крутих» хлопців. Модель просто не має аналогів з добре відомими версіями Джипів та Хонд, які борознять вулиці європейських міст. Від всіх них вона відрізняється чітко окресленим військовим дизайном. По суті це--легкий танк, але з інтер’єром шестисотого Мерса. Колеса всюдиходу з шинами підвищеної прохідності обертає восьмициліндровий турбодизель потужністю у сто дев’яносто п’ять кінських сил і об’ємом у шість з половиною літрів. Вартість--від п’ятдесяти трьох тисяч доларів.

Ну, а в Європі, як пише Файненшл таймс, БееМВе зустріла Новий Рік запуском у виробництво нової моделі Роллс-Ройсу---першої з часу придбання німцями символу англійського авто- і літакобудування чотири роки тому. Покупець першої машини побажав залишитися анонімним. Нова модель Ролсу завдовшки майже в шість метрів, коштує близько чотирьохсот тисяч доларів, має дванадцятициліндровий двигун фірми БееМВе об’ємом у шість і три чверті літра, і розвиває швидкість у двісті сорок кілометрів на годину. Планується випускати тисячу машин на рік, причому половину очікують продавати у США, двадцять п’ять відсотків--у Великобританії, і решту--в інших країнах.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG