Спеціальні потреби

27.12.02  -  Корейська криза; Ірак готовий до священної війни; Російсько-чеченське протистояння;  Українська панорама. - 2002-12-28


Навіть перед зустріччю Нового Року, як показує аналіз преси, світ не бажає заспокоїтися. Північна Корея відкрито заявила про свої ядерні амбіції рішенням про розконсервацію заводу з виробництва плутонію--головного компоненту атомної бомби, пише редаційна Нью йорк таймс. Пхеньян видворив з країни інспекторів МАГАТЕ. У той час, як адміністрація Білого Дому зайнята Іраком, нагадує редакційна, Північна Корея, керована непередбачуваним лідером, стрімко увірвалася на міжнародну арену як чи не найбільша загроза міжнародній безпеці. Газета радить Вашингтону розпочати багатосторонні переговори з Пхеньяном для розрядки напруженості, натиснути на Пекін та Москву, щоб ті використали свої впливи на Кім Чен Іра і змусили його відмовитися від ядерних амбіцій.

Напевно, пише інша стаття Нью йорк таймс, останній виток напруженості з північною Кореєю був викликаний словами голови МАГАТЕ Мохамеда Барадея, який назвав розконсервацію реактора на станції Йонбйон «ядерним шантажем.» Північна Корея намагається таким чином змусити укласти з Вашингтоном пакт про ненапад. Білий Дім заявляє, що це неможливо за умов тиску і було б рівнозначно заохоченню інших подібних актів. Населення Південної Кореї, відзначає Таймс, назагал вже звикло до вивертів північного сусіда і залишається спокійним, однак там зростає незадоволення Пхеньяном і Вашингтоном, які прямують до конфронтації без консультацій з Сеулом.

Наступні кілька місяців, пише редакційна Вашингтон таймс, будуть вирішальними у стосунках з Пхеньяном. Якщо він продовжуватиме ядерні програми, то того ж напевно захочуть Південна Корея і Японія. А це-вже прямий виклик регіональним лідерам-Росії і Китаю, пише Вашингтон таймс.

Не лише Північна Корея обіцяє Америці різні жахи, якщо вона намагатиметься силою відлучити її від бомби. Балтимор Сан наводить слова із нещодавнього виступу Саддама Гуссейна по національному телебаченню Іраку, у якому він заявив про готовність іракців до священної війни проти США, звинувативши їх у намірах керувати світом через брехню і силу. Сан також пише про дозвіл Багдаду своїм вченим, які брали участь у розробці зброї масового ураження їхати за кордон для інтерв’ю з інспекторами ООН і МАГАТЕ. Водночас власті Іраку дали чітко зрозуміти, що вони не заохочуватимуть такі виїзди.

Британська Файненшл таймс уважає таку позицію першою ознакою невиконання Багдадом резолюції Ради Безпеки ООН чотирнадцять-сорок один, що може бути підставою для воєнних дій. Москва, пише Таймс, вустами заступника міністра закордонних справ Юрія Федорова, відразу попередила Лондон та Вашингтон, що односторонні акції проти Багдаду підірвали б зусилля США, скеровані проти міжнародного тероризму. Кремль виступає проти курсу Буша на «зміну режиму» в Багдаді, пише Файненшл таймс.

Чарльз Кловер, кореспондент Файненшл таймс, повідомляє з Кувейту про намір Пентагону надати тележурналістам більший доступ до театру можливих бойових дій з Іраком, ніж це було під час війни в Перській затоці в дев’яносто першому році. В цьому також зацікавлений і Білий Дім, розцінюючи телерепортажі з місця подій як потенційний піар для адміністрації і президента, відзначає Кловер. Під час недавніх воєнних навчань американців в Кувейті «Весна в пустелі», журналісти мали доступ до маневрів, стрільби, а солдати звикали до їх присутності, пише Кловер.

Про парадоксальне висвітлення чеченського конфлікту в російських медія пише балтиморська Сан. Нещодавно двадцять вісім бойовиків склали зброю у Чечні. Це було розцінено владою як ознака остаточної нормалізації становища там. Майже негайне вбивство після того лідера про-кремлівської партії у Грозному залишилося без коментарів, пише Сан. Навіть вибух будинку адміністрації про-московського уряду Чечні чеченцями-камікадзе витлумачувався російськими медія не як ознака триваючої війни, а як прикмета її завершення. Логіка була така: вороги́ миру і референдуму настільки перелякані, що вдаються до подібних актів. Але, як заявив голова ЦВК Росії Олександр Вешняков, референдум відбудеться за будь-яких умов.

Українська панорама: Київ-пост пише, що загибель еліти українського літакобудівництва у катастрофі літака Ан-сто сорок в Ірані може занепастити контракт на виготовлення вісімдесяти ліцензійних літаків іранської збірки--Іран-сто сорок, вартістю вісім з половиною мільйонів доларів кожний. Всі провідні експерти, які виконували контракт, загинули, пише Київ-пост.

Тижневик наводить уривки з виступу посла США в Україні, Карлоса Паскуаля, де він торкається допомоги у розбудові громадянського суспільства в країні. Першочерговою увагою американського уряду користуватиметься допомога місцевим органам влади, розвитку малого бізнесу, землеустрою, розвитку незалежних медія. Посол пообіцяв підтримку вступу України в Світову організацію торгівлі і НАТО, зазначивши, що українці заслуговують бути інтегрованими в Європу. Між тим, дані соціологічного опитування у грудні, проведеного центром Разумкова, показують, що тридцять три відсотка опитаних виступають за́ пріоритетність стосунків з Росією, майже тридцять--з ЄС, і двадцять відсотків--з СНД. Водночас лише три і один десятих відсотка уважають пріоритетними стосунки із США, пише Київ-пост.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG