Спеціальні потреби

Укрaїнa і Aмерикa: нa влaсні очі - 2002-03-27


ВСТУП: ОДИН ІЗ КAНДИДAТІВ ДО ВЕРХОВНОЇ РAДИ ДОВОЛІ БAГAТО ПОДОРОЖУВAЛA ПО СВІТІ І КІЛЬКА РОКІВ ЖИЛА ТУТ У В СПОЛУЧЕНИХ ШТАТАХ. ЦЕ ГAЛИНA КОВГAНИЧ - КІНОАКТРИСА І КОЛИШНІЙ ДИКТОР УКРАЇНСЬКОГО ТЕЛЕБАЧЕННЯ. ПІД ЧAС ЇЇ НЕЩОДAВНІХ ВІДВІДИН ВAШІНҐТОНУ, ЮРІЙ СAЄВИЧ ВЗЯВ У ПAНІ КОВГAНИЧ ІНТЕРВ’Ю НA ТЕМУ AМЕРИКAНО-УКРAЇНСЬКИХ ВІДНОСИН.

ТЕКСТ: В НАЦІОНАЛЬНОМУ ДЕМОКРАТИЧНОМУ ІНСТИТУТІ ЗАКОРДОННИХ СПРАВ ГАЛИНА КОВГАНИЧ ЗНАЙОМИТЬСЯ З ЧЛЕНАМИ ДЕЛЕГАЦІЇ, ЩО ДІЛИЛИСЯ СВОЇМИ ВРАЖЕННЯМИ З НЕДАВНІХ ВІДВІДИН УКРАЇНИ, ДЕ СПОСТЕРІГАЛИ ЗА ПОТОЧНОЮ ПЕРЕДВИБОРЧОЮ КАМПАНІЄЮ. ГОЛОВІ ІНСТИТУТУ КОЛИШНЬОМУ ДЕРЖАВНОМУ СЕКРЕТАРЕВІ США МЕДЕЛИН ОЛБРАЙТ ГАЛИНА ВРУЧАЄ СВОЮ ПЕРЕДВИБОРЧУ ПРОГРАМУ ЯК КАНДИДАТ В ОДНОМАНДАТНОМУ ОКРУГУ В КИЄВІ. І ЗАОХОЧУЄ ЇЇ, А ВІДТАК КОЛИШНЬОГО АМЕРИКАНСЬКОГО ПОСЛА ВІЛЬЯМА МІЛЛЕРА ПОСПРИЯТИ НАДАННЮ УКРАЇНІ ДОПОМОГИ ДЛЯ ВИРІШЕННЯ ЇЇ ЕКОЛОГІЧНИХ ПРОБЛЕМ, ЗОКРЕМА ПРОБЛЕМИ, ЯКА, ЗА ЇЇ СЛОВАМИ, НАВИСАЄ ЯК ДАМОКЛІВ МЕЧ НАД КИЄВОМ.

Гaлинa Ковгaнич: «Що це означає київське море? Я знову наголошую. Якщо не дай Бог – а зараз київська дамба тримається на волосині -- прорветься ця київська дамба, що це висиплеться на Київ, і взагалі Києва не буде за менш ніж годину. І тоді наша з вами розмова буде ні до чого. Вже не буде цікавитися ні екологічною проблемою, ні економічною, ніхто. Тому що людей просто не буде. Я думаю розумна людина робить те, що найголовніше. А це для найголовніше.»

Юрій Сaєвич: Але як можуть допомогти в цьому Сполучені Штати?

Гaлинa Ковгaнич: «Америки – це є найпрогресивніша і найсильніша країна світу. І я думаю, якщо в Тебе є такий друг, то звернися до нього. І вона дуже гарно ставиться до України. І сьогодні, коли в мене була зустріч з Меделин Олбрайт, я це ще раз відчула. І я вірю, що Сполучені Штати будуть брати якнайактивнішу участь в запобіганні цієї трагедії.»

Юрій Сaєвич: В Україні ви мабуть чули багато голосів про те, що від Америки йдуть лише нарікання і критика і все найгірше на адресу України. А ви переконані таке, що в Америці все таки є друзі України?

Гaлинa Ковгaнич: «Так, абсолютно, я переконана, що Америка це є друг України.»

Юрій Сaєвич: Ви досить багато часу провели тут на американській землі. Що ви тут побачили позитивного, зокрема в політичному житті (системі) країни, з чого Україна могла б брати приклад?

Гaлинa Ковгaнич: «Перше за все, як люди живуть. Їх добробут. Як воно ставляться одно до другого. Законодавство Сполучених Штатів Америки, яке не тільки написане на папері, але і виконується. Я б дуже хотіла, щоб в Україні все це було. І я вірю – це буде.»

Юрій Сaєвич: А яке враження зробила на вас українська діаспора? Адже ж в Україні дехто каже, що українці, американські українці, нічого не роблять, щоб допомогти Україні, а лише критикують.

Гaлинa Ковгaнич: «Критикувати, це дуже легко. Потрібно спочатку розібратися. Я думаю, що українська діаспора в Сполучених Штатах Америки, в Канаді, зробила колосальну роботу в розбудові української держави та й здобуття незалежності України. І потрібно бути вдячними. Потрібно вдячними і подякувати один одному за те, що ми є на світі, за те, що ми шануємо одне другого, за те, що ми допомагаємо одне другому. Деякі люди багаті, а деякі люди дуже середнього достатку, але вони несуть цей долар і вкладають в українську справу. Я думаю, що це ….Це воно так повинно бути.»

Юрій Сaєвич: З того, що ви почули від них почули, як американські українці сприймають те, що відбувається в Україні?

Гaлинa Ковгaнич: «Це дуже болить, це їх дуже болить, те що робиться в Україні. Тому що за десять років української волі, хотілося б побачити більше квітів, результатів. А покищо їх немає. І певне, що українці, які перебувають, які мешкають тут і є громадянами США, в них роздвоєні серця. Все ж таки, вони тілом тут а серцем в Україні. І цього, це ніякі ліки не допоможуть, це нічого не допоможе. Це є наша суть. Це великі патріоти. Мені було дуже приємно ходити по Чікаґо і слухати, чути українську мову, український ресторан, стоять українські пані у вишиваних сорочках. … Я почувала себе так як в Україні. Це було в Чікаго. Називається Юкрейнієн Виледж, або Українське селище. Це було дуже, дуже приємно.»

Юрій Сaєвич: Ви народилися в Магадані. Яка доля занесла Ваших батьків так далеко від рідної землі?

Гaлинa Ковгaнич: «Я думаю вже саме слово Магадан вже говорить само за себе. Мої мама і тато, Ковганич Василь Петрович і Вітраненко, ганна Гнатівна познайомилися в Магадані на засланні як політичні в’язні, одружилися, і народилася я. Вони віддали по десять років свого молодого життя за якраз встановлення української держави.»

Юрій Сaєвич: На ваш погляд, незалежно від допомоги Америки і української діаспори, від чого, чи від кого, остаточно залежить, якою буде дальша доля України?

Гaлинa Ковгaнич: «Я думаю, що якщо щось не подобається, ніколи ні від кого не потрібно чекати, спробуй сам, зроби сам, зміни сам. Все можливо, абсолютно. Але потрібно більше уваги приділяти, самодисцилінуватися, спочатку привести порядок у своїй душі, в своєму тілі, в своїй хаті, зі своєю родиною, а потім іди далі. Не можна ділитися тим, чого ти не маєш. Якщо ти людина нещасна, ти можеш поділитися чим? Своїм нещастям. Але краще ділитися щастям. Тому що людина створена Господом .. для щастя. Люди собі роблять біди, потім їх стараються перестрибнути, чи переповзти, чи в них просто. А людина може все, якщо вона захоче, з Господовим благословінням.

Слава Україні!»

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG