Спеціальні потреби

Дві церкви, один народ - 2001-06-27


ВСТУП: СЕРЕД УКРАЇНСЬКОЇ ДІАСПОРИ НА ЗАХОДІ ПЛЕКАЮТЬ ТРАДИЦІЮ «СПІЛЬНОГО СВЯЧЕНОГО» В ТИЖНЯХ ПІСЛЯ ВОСКРЕСНОЇ НЕДІЛІ. ЯК ЧЛЕНИ СІМ’Ї СІДАЮТЬ ЗА СПІЛЬНИМ СТОЛОМ, ЩОБ - ІЗ ЗАКІНЧЕННЯМ ВЕЛИКОГО ПОСТУ - ПОДІЛИТИСЯ СВЯЧЕНИМ ЯЙЦЕМ ТА ІНШОЮ ПОСВЯЧЕНОЮ ЇЖЕЮ З ВЕЛИКОДНЬОГО КОШИКА, ТАК І ЦІЛІ ГРОМАДИ СХОДЯТЬСЯ, ЩОБ У ВЕЛИКОДНОМУ ДУСІ ВІДЧУТИ СЕБЕ ОДНІЄЮ РОДИНОЮ. В БАГАТЬОХ МІСЦЕВОСТЯХ – ВКЛЮЧНО З ВАШІНҐТОНОМ – ЦЯ ТРАДИЦІЯ НАБУЛА ЩЕ Й ЕКУМЕНІЧНОГО ХАРАКТЕРУ. ПРО ЦЕ – ЮРІЙ САЄВИЧ.

ТЕКСТ: НА ОДНІЙ З ВУЛИЦЬ ВАШІНҐТОНСЬКОГО ПЕРЕДМІСТЯ, ВІДДАЛЕНІ НА ТРИ КІЛОМЕТРИ ОДИН ВІД ОДНОГО, СТОЯТЬ ПОБУДОВАНИЙ В ГУЦУЛЬСЬКОМУ СТИЛІ УКРАЇНСЬКИЙ КАТОЛИЦЬКИЙ СОБОР СВЯТОЇ ТРОЙЦІ І УКРАЇНСЬКИЙ ПРАВОСЛАВНИЙ СОБОР АНДРІЯ ПЕРВОЗВАННОГО. АНІ ЦЯ ВІДСТАНЬ, АНІ ПРИНАЛЕЖНІСТЬ ДО РІЗНИХ КОНФЕСІЙ ЇХ НЕ РОЗДІЛЮЮТЬ. ОТЕЦЬ СТЕФАН ЖЕНЧУХ ОСТАННІ СІМ РОКІВ Є НАСТОЯТЕЛЕМ ЦЕРКВИ СВЯТОГО АНДРІЯ.

Отець Степан Женчух – настоятель церкви Святого Андрія: «Ми робимо спільне свячене на підставі того, щоб ми духовну і національну дружбу підкреслювали і власне підкреслювали собі приналежність до одної нації і до одного Господа Бога».

ТРАДИЦІЯ СПІЛЬНОГО СПОЖИВАННЯ ВЕЛИКОДНОЇ ЇЖІ ЧЛЕНАМИ УКРАЇНСЬКИХ ПРАВОСЛАВНОЇ І ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ПАРАФІЙ СЯГАЄ ЧАСУ КОЛИ ОТЕЦЬ ТАРАС ЛОНЧИНА ОЧОЛИВ ПАРАФІЮ СВЯТОЇ ТРОЙЦІ.

Отець Тарас Лончина – настоятель церкви Святої Тройці: «Ці спільні свячене вже яких двадцять років відбуваються. Дві парафії греко-католицька і українська православна церква сходимося разом щороку після Великодня спільно відзначити Христове воскресення і так по-братньому відбути це свято».

ІНІЦІАТОРАМИ ТРАДИЦІЇ БУЛИ САМІ ВІРНІ.

Отець Степан Женчух – настоятель церкви Святого Андрія: «Традиція мати спільне свячене разом з нашими братами католиками і православними це благословенна Богом ідея, яка вийшла де факто від наших парафіян і парафіян Святої Тройці».

ЯК ПРАВИЛО СВЯТО ВІДБУВАЄТЬСЯ В ЦЕРКОВНІЙ ЗАЛІ СВЯТОГО АНДРІЯ. І ЦЕ НЕ ЄДИНИЙ ПРИКЛАД СПІВПРАЦІ ОБОХ ПАРАФІЙ.

Отець Тарас Лончина – настоятель церкви Святої Тройці: «Бувають і тоді спільні водосвяття на Йордан і спільний Щедрий Вечір. Так що ми разом працюємо».

ОСТАННІМИ РОКАМИ У ЖИТТІ ПРАВОСЛАВНОЇ ПАРАФІЇ СВЯТОГО АНДРІЯ ТА В СПІЛЬНОМУ СВЯЧЕНОМУ ДЕДАЛІ БІЛЬШУ УЧАСТЬ БЕРУТЬ ДИПЛОМАТИ ТА ІНШІ ПРАЦІВНИКИ ПОСОЛЬСТВА УКРАЇНИ У ВАШІНҐТОНІ З СВОЇМИ СІМ’ЯМИ.

ІНТЕРШУМ: дитячий концерт

САМЕ ЇХНІ ДІТИ ОКРАСИЛИ ЗІБРАННЯ, ВЛАШТУВАВШИ ЦІЛИЙ КОНЦЕРТ ВЕСНЯНОК-ГАГІЛОК, ПІСЕНЬ, ВІРШІВ І ХОРОВОДІВ.

ІНТЕРШУМ: дитячий концерт

ІНТЕРШУМ: фортепіано

БУЛА Й КЛАСИЧНА МУЗИКА У ВИКОНАННІ НЕДАВНО ПРИБУЛОГО З УКРАЇНИ МОЛОДОГО ПІАНІСТА ОЛЕКСІЯ ПРИРОДНОГО.

ІНТЕРШУМ – класична музика

ПРИСУТНІ НА СПІЛЬНОМУ СВЯЧЕНОМУ ТЕПЛО ПРИВІТАЛИ ДОВГОЛІТНЬОГО ДІЯЧА ПАРАФІЇ СВЯТОГО АНДРІЯ ОТЦЯ ВІКТОРА КУЛІЯ З НАГОДИ ДЕСЯТОЇ РІЧНИЦІ ЙОГО ХІРОТОНІЇ В КИЄВІ З РУК СВЯТІШОГО ПАТРІЯРХА МСТИСЛАВА ПЕРШОГО. НАЙЗВОРУШЛИВІШОЮ ХВИЛИНОЮ ЗІБРАННЯ УКРАЇНЦІВ АМЕРИКАНСЬКОЇ СТОЛИЦІ БУЛО ПРЕДСТАВЛЕННЯ НЕСПОДІВАНОЇ ГОСТІ.

Отець Тарас Лончина – настоятель церкви Святої Тройці: «Нам дуже приємно, що сьогодні до нас на наше спільне свячене завітала пані Мирослава Ґонґадзе».

ВДОВА ПО ВБИТОМУ НЕЗАЛЕЖНОМУ ЖУРНАЛІСТОВІ ГЕОРГІЮ ҐОНҐАДЗЕ, НЕДАВНО ОДЕРЖАВШИ ПОЛІТИЧНИЙ ПРИТУЛОК В СПОЛУЧЕНИХ ШТАТАХ, ПРИБУЛА ДО ВАШІНҐТОНУ РАЗОМ З СВОЇМИ ДОНЕЧКАМИ. СПІЛЬНЕ СВЯЧЕНЕ ЗА УЧАСТЮ ПАРАФІЯН ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОГО СОБОРУ СВЯТОЇ ТРОЙЦІ І ПРАВОСЛАВНОГО СОБОРУ СВЯТОГО АНДРІЯ ВЖЕ ЗАКРІПИЛОСЬ ЯК ТРАДИЦІЯ В ЦЕРКОВНОМУ ЖИТТІ ВАШІНҐТОНСЬКОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ГРОМАДИ, БО, ЯК КАЖУТЬ НАСТОЯТЕЛІ ОБОХ ЦЕРКОВ ОТЕЦЬ ТАРАС ЛОНЧИНА І ОТЕЦЬ СТЕФАН ЖЕНЧУХ.

Отець Тарас Лончина – настоятель церкви Святої Тройці: «Користь велика, бо ми тоді чуємось з’єднані, ми чуємося сильні, сильні в Христі і сильні в народному дусі».

Отець Степан Женчух – настоятель церкви Святого Андрія: «Всебічна користь. Перше за те, що ми маємо приємність спілкуватись з людьми з посольства, з людьми з католицької парафії, щоб задемонструвати, що історичні різниці, чи відмінне номера в історії не є перешкодою того, що ми є християни і щоб ми Господа завжди прославляли в традиції української нації».

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG