Спеціальні потреби

Як вплине зустріч Обами і Далай-лами на відносини між США і КНР?


Вашингтон і Пекін мають нову причина для напруження із приводу зустрічі президента Обами з духовним лідером Тибету у вигнанні Далай-ламою, що відбулась всупереч енергійним зусиллям Китаю щоб її не допустити. Втім оглядачі кажуть, що принциповість Вашингтону стосовно питання прав людини - не залежно від того чи це подобається Пекіну, чи ні - дасть поштовх подальшому розвитку американсько-китайських відносин.

Китайські високопосадовці, говорячи про Далай-ламу, звичайно називають його «вовком у чернечій рясі» та тибетським сепаратистом. Натомість більшість людей вважають його захисником миру. Зустрівшись у Білому домі з президентом Бараком Обамою, духовний лідер Тибету подякував йому за підтримку в тибетській справі.

«Навіть не будучи ще президентом, під час виборів, він (Барак Обама) телефонував мені. Він розмовляв зі мою по-телефону, ставши президентом. Він завжди щиро цікавився справами і навіть під час візиту до Пекіну висловив занепокоєння із приводу Тибету та інших справ глобального значення, за що я йому вдячний».

Прихильники Далай-лами зібрались назовні, щоб подякувати адміністрації президента Обами за відбуття цієї зустрічі. Вони співали, дехто витирав сльози. Торік у жовтні президент Обама не зустрівся із Далай-ламою, щоб не дратувати Пекін, збираючись із візитом до Китаю.

Таке рішення поставило під знак запитання готовність Обами підтримувати політику захисту прав людини в Китаї, у противагу його попереднику Джорджу Бушу, який нагородив Далай-ламу найвищою цивільною нагородою Америки - Золотою медаллю Конгресу.

Керівник відділу захисту прав людини азійського філіалу «Вахти прав людини» Софія Ричардсон каже, що адміністрація Обами допустила тоді помилку. Вона вважає, що у відносинах із Пекіном уряд США повинен із самого початку чітко і послідовно наголошувати на пошануванні прав людини.

«Я гадаю, що рішення президента не зустрічатись із Далай-ламою, аж після повернення з Пекіну, могло безперечно свідчити про його м’якість у підході до прав людини».

Президент Обама не говорив публічно про свою зустріч з Далай-ламаю, але Білий дім оприлюднив фотознімок із обома лауреатами Нобелівської премії. У заяві, з приводу цієї зустрічі, президент Обама зазначив, що він підтримує унікальну релігію і культурну ідентичність Тибету та закликав китайців і тибетців полагодити взаємні розходження шляхом діалогу.

Зустріч Обами і Далай-лами відбулась у час посилення напруження поміж Сполученими Штатами і Китаєм з приводу взаємних звинувачень про валютне маніпулювання Пекіну, продаж американської зброї Тайваню та накладення обмежень на Інтернет в Китаї.

Пекін вже зробив заяву про «серйозну шкоду» нанесену американсько-китайським відносинам і викликав посла США в Китаї до Пекіну.

Професор Колумбійського університету Роббі Барнет, який спеціалізується у тибетському питанні, вважає запрошення Далай-лами до Білого дому величезним поступом. Від часу зустрічі тібетського лідера з президентом Бушем у 2007 році, Китай приклав усі зусилля, щоб втримати його від подорожування та зустрічей з керівниками світу.

«Америка тепер проявила рішучість і заявила, що цього роду дипломатія, до якоїсь міри загрозлива дипломатія, яку Китай застосовував до Далай-лами, вже більше не діє».

Звичайно це може викликати деяке занепокоєння стосовно подальших дій Китаю, але Софія Ричардсон із «Вахти прав людини» сумнівається, що Китай хоче зайняти сильнішу позицію.

«Якщо китайський уряд реагуватиме у якийсь інший спосіб - це продовжить розмови між людьми про Далай-ламу, про Тибет, про ситуацію із правами людини. А це не є в інтересах Китаю».

Ще один експерт у справах Китаю, Барі Саутман із Гонконгського університету, відкидає думку, що Китай може скасувати плановану подорож президента Гу Джінтао до Вашингтону.

«Я схильний думати, що цього не станеться, бо відтепер до квітня є все ще кілька місяців, а за цей час пристрасті охолонуть».

Більшість аналітиків переконана, що у світлі теперішніх нагальних проблем - глобальної фінансової кризи, торговельних викликів і кліматичних змін - Пекін і Вашингтон знайдуть шлях для розвитку подальших взаємовідносини.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG