Спеціальні потреби

Янукович закликає Тимошенко піти у відставку


<!-- IMAGE -->

Віктор Янукович, який за даними ЦВК лідирує на виборах президента України, закликає свою супротивницю Юлію Тимошенко звільнити крісло глави уряду.

«Я офіційно звертаюся до прем`єр-міністра - закликаю піти у відставку і перейти в опозицію, а також до членів коаліції - оголосити про призупинення діяльності коаліції для того, щоб я міг розпочати переговори з різними фракціями з питання формування нового уряду», - заявив Янукович.

Згідно з українською Конституцією, уряд не складає своїх повноважень перед новообраним президентом і відставка уряду можлива лише за умови створення в парламенті нової коаліції.

Тимошенко поки що нічого не сказала про свою можливу відставку та опозицію. Однак Янукович вважає, що «народ чітко висловився за зміну влади. І прем`єр має прийняти правильне рішення та піти в опозицію. Це - єдиний гідний сценарій реалізації волі народу та ще один доказ того, що Україна - демократична країна не на словах, а на ділі».

У своєму зверненні Янукович попередив, якщо йому не вдасться реалізовувати свої програми, він пропонуватиме зміни до Конституції, однак поки що пообіцяв з цим почекати.

«Ми - за політику добросусідських відносин зі всіма країнами. Ми будемо не просто декларувати прихильність України загальнолюдським вартостям . Нам необхідна допомога Заходу і Сходу в стабілізації економічної ситуації та реструктуризації фінансових зобов`язань», - йдеться у заяві.

Янукович також пообіцяв використовувати досвід розвинутих країн у реорганізації роботи політичних інститутів, в бізнесі, законодавстві, у гуманітарних питаннях.

У сфері зовнішньої політики, якою безпосередньо опікується президент, Янукович обіцяє зробити пріоритетними відносини з Росією та СНД, але і продовжити роботу щодо підписання угоди з ЄС в межах Європейської політики добросусідства та програм економічної допомоги.

Водночас, в інтерв`ю CNN, він пообіцяв забезпечити політику балансу, а відтак не йти на поводу у Кремля. Пріоритети з Росією будуть сфокусовані на стабільних поставках енергії. Відповідаючи на питання про відносини з НАТО, він відповів, що «продовжуватиме співпрацю з НАТО, але підкреслив, що вступ до альянсу має вирішуватися українцями на референдумі».

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG