Спеціальні потреби

Голова Ради Федерації РФ критикує Путіна


Прилюдна критика на адресу прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна з боку голови Ради Федерації російського парламенту Сергія Миронова викликала реакцію серед членів політичної партії Путіна, які тепер вимагають відставки законодавця. Миронов, який займає третю за значенням посаду в російській структурі влади, у відповідь закликає до пошанування прав меншості в парламенті.

Правляча партія Єдина Росія розпочала повномасштабну атаку на голову Ради Федерації Сергія Миронова після того, як він у прямому ефірі по всенаціональному телебаченню заявив, що він і його партія Справедлива Росія категорично не погоджуються із запропонованим Путіним планом бюджету і виходу країни з економічної кризи.

Миронов також схарактеризував програму Єдиної Росії як «сумнівний консерватизм». Путін користується незвичайним привілеєм, що він очолює партію Єдина Росія, хоча офіційно не є її членом.

Єдина Росія закликала Миронова подати у відставку. Партійна Інтернет-сторінка заповнена десятками коментарів членів партії, які осуджують законодавця, називаючи його, серед іншого, зрадником, циніком, щурем, загрозою політичній стабільності та недоброчесною особою.

Член президії партії Андрій Ісаєв заявив «Голосу Америки», що Миронов завдячує своє становище підтримці з боку Єдиної Росії. Він додає, що спікер повинен підтримувати, а не критикувати уряд, і додає, що у вищій палаті парламенту партійні угруповання заборонені:

«Не можна бути одним із лідерів опозиції і займати керівну позицію у владі… користуватися всіма привілеями влади … і при цьому заявляти, що він в опозиції і за ніщо не відповідає».

В Інтернет-виданні «Невское время» Миронов пише, що життєвий стандарт росіяни нижчий рівня вбогості, безробітні робітники, дрібні бізнесмени є жертвами корумпованих бюрократів, а бідні вчителі та інші особи не можуть бути зацікавлені у збереженні нинішнього стану. Він звертає увагу на те, що законодавча меншість партії Справедлива Росія має підтримку мільйонів людей.

Миронов також кидає виклик Єдиній Росії і вимагає, щоб вона дотримувалася прийнятого торік «Закону про гарантії парламентської діяльності», кажучи, що партії потрібні законні гарантії, якщо вона опиниться у меншості.

Голова партії Справедлива Росія у Державній думі Микола Левічев заявив «Голосу Америки», що Єдина Росія блокує законодавчу програму партії:

«Якби викорстати цю енергію і запопадливість для публічного обміркування наших пропозицій і законодавчих ініціатив, наших альтернативних антикризових заходів, пропозицій щодо бюджету, чи проекту будівельно-ощадних кас, пенсійної реформи, напевно було б країні корисніше, ніж, так би мовити, просто вияснювати, що Миронов має право говорити про Путіна, а що ні».

Політичний аналітик Маша Ліпман з московського Фонду Карнеґі каже, що прилюдна критика на адресу прем’єр-міністра Путіна незвичайне явище:

«На такому рівні в Росії, публічно, по телевізору не критикують Путіна, називаючи його по імені. Зауважмо, що кожного разу, коли президент Медведєв досить жорстко критикує політику попереднього періоду і стан справ в країні, він ніколи не називає Путіна».

Минулого місяця президент Медведєв заявив, що опозиційні партії та дедалі сильніша конкуренція можуть допомогти модернізувати Росію. Він закликав до реформ у прямій програмі на зустрічі Державної ради, у якій представники невеликих російських партій осудили цензуру засобів масової інформації і партію Єдина Росія.

Сергій Миронов твердить у своїй статті на Інтернет-сторінці, що правляча партія переслідує членів Справедливої Росії на муніципальному ровні, де їх залякують і навіть усувають з роботи. Він також каже, що вже час, щоб кожний зрозумів, що політична різноманітність і багатопартійна система – це не чиясь примха, але конституційний принцип, гарантований Конституцією Росії.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG