Спеціальні потреби

Другий тур відбудеться без грузинських спостерігачів


7 лютого в Україні не буде грузинських спостерігачів. Грузія відмовилась брати участь у спостереженні за другим туром президентських виборів і відкликала усіх своїх громадян, які у складі різних міжнародних місій спостерігали за виборчим процесом в Україні.

Про рішення президента Грузії Міхеїла Саакашвілі повідомила його прес-служба. Як мовиться у повідомленні, рішення прийнято з огляду на різні думки, що склалися в Україні стосовно грузинських спостерігачів, та заради уникнення непорозумінь. При цьому грузинська сторона наголосила на своєму невтручанні у процес виборів в Україні, повному нейтралітеті щодо обох кандидатів та намірі будувати співпрацю з тим, кого обере народ України.

Відмова Грузії спостерігати за виборами в Україні вочевидь стала доброю новиною для кандидата в президенти Віктора Януковича. Напередодні, під час перебування у Донецьку, лідер Партії регіонів звернувся із закликом до своїх земляків не пускати на Донбас грузинських спостерігачів.

«Хай тільки спробують приїхати! Я думаю, вони зрозуміють, який норов тут, у цьому регіоні», – пригрозив Янукович 2 лютого в ефірі телеканалу «Донбас». При цьому він назвав грузинів, які приїздили на перший тур виборів, «лжеспостерігачами» та «пройдисвітами».

А тим часом експерти вважають логічним рішення Грузії не направляти своїх спостерігачів на другий тур президентських виборів в Україну. Іншого рішення не можна було очікувати після того скандалу, який спалахнув навколо грузинських спостерігачів у першому турі, – вважає політолог Олександр Сушко:

«Сама організація їх приїзду і події, які навколо цього відбувалися, засвідчили, що акція була непродуманою і непідготовленою належним чином. Тому це викликало значне роздратування і ні до чого доброго не привело ні для організаторів, ні для виконавців. З іншого боку, ми розуміємо, що скандал був штучно роздутий у Донецьку прихильниками Партії регіонів, але все ж таки певні підстави для занепокоєння були. Дійсно, прибуття такої кількості спостерігачів з однієї країни в один регіон є безпрецедентним для світової практики міжнародного спостереження за виборами. Через те, мабуть, і було прийняте рішення цього разу відмовитися від таких дій», – сказав Сушко «Голосу Америки».

Голова Комітету виборців України Олександр Черненко також називає рішення Грузії логічним. Проте аргументи наводить інші:

«Взагалі я вважаю, що чим більше міжнародних спостерігачів на виборах в Україні, тим краще для демократії. Тому що кожен міжнародний спостерігач навіть самою своєю присутністю на дільниці може попередити порушення. На жодній дільниці не будуть робити порушень, де є міжнародний спостерігач. До того ж, спостерігачі приїжджають не за кошти бюджету, а за власні кошти. А відтак – чим більше їх на виборах, тим краще.

Що ж до грузинських спостерігачів, то оскільки у першому турі їм не надали акредитації, марно було очікувати, що ЦВК акредитує їх на другий тур (тим більше що умови акредитації стали значно складнішими). А їхати сюди, як під час першого туру, не маючи легітимного статусу спостерігачів і знаючи, що це використовуватимуть для політичних спекуляцій, – не було жодного сенсу. І тому Грузія прийняла таке рішення, абсолютно логічне, не брати участі у спостереженні», – сказав Черненко. Як він додав, уся ця історія з відмовою грузинським спостерігачам не робить честі ні українським виборам, ні Центрвиборчкому. Рішення ЦВК не реєструвати спостерігачів було суто політичним, – вважає голова КВУ:

«Перед першим туром до ЦВК були подані документи; можливо, частина з них не відповідала вимогам. Але принаймні самі члени ЦВК казали, що понад 400 анкет були абсолютно нормальні – то чому ж тоді не реєструються усі? Це свідчить, що було політичне рішення. А я вважаю, що ЦВК має керуватися законом, а не політичним рішенням», – наголосив Олександр Черненко в інтерв’ю «Голосу Америки».

Нагадаємо: перед першим туром виборів посольство Грузії в Україні подало до ЦВК заявку на участь понад тисячі спостерігачів. Проте Центрвиборчком (у якому більшість належить представникам від Партії регіонів) двічі відмовився реєструвати грузинську делегацію, висловивши зауваження до оформлення документів. Своєю чергою, Партія регіонів заявила, що під виглядом спостерігачів Грузія направила в Україну «бойовиків» для зриву виборів.

Пізніше, 21 січня, Київський апеляційний адміністративний суд визнав незаконними дії ЦВК і зобов’язав Центрвиборчком зареєструвати спостерігачів від Грузії до другого туру.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG