Спеціальні потреби

Дебати не відбулися. Хто виграв, хто програв?


Віктор Янукович – людина слова. Сказав, що не прийде на дебати, і не прийшов. Даремно Юлія Тимошенко до останньої миті сподівалася, що її опонент з’явиться в студії Першого національного телеканалу. Дискусію їй довелося вести з порожньою трибуною. І кандидат у президенти не пропустила нагоди цю ситуацію обіграти.

«Я сьогодні змушена дивитися на пусте місце і бачити це пусте місце. Важливо, щоб це пусте місце не зайняло потім посаду президента держави», – сказала Тимошенко.

Прем’єр-міністр висловила жаль з приводу того, що виборці не зможуть побачити «справжнього Януковича», а «не такого, як він у рекламі», коли піар-команда може «пригладити, напомадити, вкласти йому в уста правильні фрази». Як вона заявила, цього «справжнього Януковича» «піар-штаб просто сховав від вас».

Тимошенко послалася на досвід демократій світу, де президентом зазвичай стає той кандидат, який виграв дебати, і наголосила: прецеденти, коли б один з кандидатів відмовився від участі в передвиборчих дебатах, невідомі.

Як вона додала, «Я не хотіла б, щоб лідером нашої нації, лідером нашого народу, лідером нашої країни став банальний боягуз».

А поки Юлія Тимошенко апелювала до порожньої трибуни на УТ-1, її опонент цього ж вечора завітав на інший телеканал. В ефірі програми «Кращий кандидат» на каналі ICTV Віктор Янукович відповідав на запитання експертів та журналістів. Тим, що лідер Партії регіонів виступив соло, залишилась задоволена його заступниця Ганна Герман. Як вона заявила, рішення Януковича не брати участі в дебатах з Тимошенко було правильним. «Ми правильно зробили, бо там були бруд і брехня», – сказала Герман, схарактеризувавши ефір прем’єрки на каналі УТ-1 як «100 хвилин обману».

А тим часом для виборців відсутність відкритих дебатів між двома головними претендентами на президентську посаду стала безумовним розчаруванням. За даними соцопитувань, більше половини українців називали дебати перед другим туром необхідними, а близько третини заявляли, що це допоможе їм визначитися з вибором.

Коли так, то чи вплине відмова Януковича взяти участь у дебатах з Тимошенко на розклад виборчих симпатій? Хто виграв дебати, які не відбулися?
На думку експертів, ігнорування Януковичем виборчого запиту на дебати може коштувати йому частину голосів. Ось, що сказав «Голосу Америки» керівник школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олексій Гарань:

«Я думаю, що якусь частину голосів на цьому Янукович втратив. Питання лише в тому – скільки. Очевидно, Партія регіонів порахувала і вирішила, що їм безпечніше не направляти свого лідера на теледебати. І що так він втратить менше, ніж втратив би, якби прийшов. Але ось у чому річ: відмова Януковича не відповідає нормальній європейській практиці. По-друге, те, що він демонстративно пішов на інший канал, проігнорувавши офіційні теледебати – то це в квадраті неприпустимо. Ми не можемо такого уявити в нормальній європейській країні.

Тому головне – не в тих відсотках, які втратив кандидат. А у тому, що неучасть Януковича у цих дебатах певною мірою делегітимізує його як потенційного президента. Тобто до всієї цієї критики, яка була пов’язана з його малоосвіченістю, кримінальним минулим, нездатністю орієнтуватися в сучасних процесах – додасться тепер іще й відмова від виборчих теледебатів», – каже Гарань.
Відмова від дебатів – це перший крок до згортання демократії в Україні, – застерігає інший відомий експерт Віктор Небоженко.

«Команда Януковича діє за стратегією, яку можна назвати «продати кота в мішку». Тобто вони взагалі принципово його не показують. Стараються, щоб у нього ніде не було безпосереднього, особистого контакту з населенням. Тільки інсценовані зустрічі. І це дало свій результат – ось що цікаво. Для частини виборців прилизаний, гламурний Янукович кращий, ніж безпосередній Янукович. І тому його команда не могла піти на те, щоб відпустити Януковича на дебати з Тимошенко, давши їй можливість «розчавити» Януковича на очах у його власного електорату.

Можливо, «регіонали» прорахувалися, і відмова прийти на дебати розчарувала частину виборців Януковича. Проте головне не в цьому – не в голосах і навіть не в сьогоднішніх президентських виборах.

Проблема в тому, що цей прецедент матиме колосальні політичні наслідки для України. Відмова від дебатів – це заявка на відмову від політичної комунікації влади з населенням. Це означає, що в Україні формується нова традиція неоавторитаризму, яка дуже близька до путінської «постановочної», штучної демократії. Ось у чому загроза!

Сьогодні Янукович відмовився від теледебатів – і це може більшою або меншою мірою вплинути на його результат. Однак тепер, якщо Янукович прийде до влади, він уже принципово не братиме участь у безпосередніх контактах з населенням, а лише так, як це робить Путін у Москві. Тобто на нас чекають широкомасштабні театралізовані політичні вистави, ретельно відрегульовані. Ось у чому проблема – в нас народжується нова авторитарна політична традиція, за взірцем Росії. Коли влада розмовляє з населенням тільки тоді, коли вона сама вважає за потрібне», – сказав експерт в інтерв’ю «Голосу Америки».

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG