Спеціальні потреби

«Регіонали» захопили Апеляційний адмінсуд Києва


Напруга політичної боротьби в Україні наростає. Після спроби захоплення комбінату «Україна», що друкує виборчі бюлетені, настала черга Київського апеляційного адмінсуду, якому підсудні справи про вибори президента.

Про блокування роботи суду повідомив голова КААСу Анатолій Денисов. За його словами, у середу вранці до його приймальні вдерлися народні депутатати від Партії регіонів Валерій Бондик, Юрій Мірошниченко та Ельбрус Тедеєв. Вони зажадали доступу до комп’ютерної бази з судовими справами та вимагали інформації, за яким принципом справи розподіляються між суддями.

У відповідь голова КААСу заявив про втручання в роботу суду і викликав міліцію.

Проте спровадити непроханих гостей так і не вдалося. Ані поява правоохоронців та журналістів, ані ультиматум голови суду, який заявив, що поки не звільнять його приймальню він припиняє виконання своїх службових обов’язків на «регіоналів» не подіяли. Вони пригрозили, що залишаться чергувати у судовій приймальні аж до кінця президентських виборів.

При цьому народні обранці пояснили журналістам, що не перешкоджають роботі суду, а здійснюють функцію парламентського контролю. Мовляв, у них викликає сумнів безсторонність розподілу справ між суддями. Зокрема, вони підозрюють, що голова КААСу Денисов може мати відношення до кандидата в президенти Юлії Тимошенко і, відповідно, лобіювати її інтереси.

А тим часом у Блоці Юлії Тимошенко на «окупацію» апеляційного адмінсуду столиці відреагували гнівною заявою. «Фракція БЮТ обурена діями Партії регіонів, для якої застосування фізичної сили, нахабність і цинізм по відношенню до закону і права стали основним передвиборчим інструментом», - мовиться у документі. Пригадавши «регіоналам» недавнє захоплення поліграфкомбінату «Україна», бютівці заявили, що обидва інциденти «наочно демонструють, що Янукович і його команда готові на будь-які злочинні дії».

Поки опоненти звинувачують одне одного у незаконному впливі на судову систему, «розминаючись» перед вирішальним поєдинком, експерти прогнозують: на Україну очікує жорстке протистояння після другого туру виборів. Про це, зокрема, заявив у середу голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко. На його думку, другий тур закінчиться з невеликим відривом між двома кандидатами; екзит-полів буде набагато менше, ніж у першому турі - або не буде взагалі - а відтак реального результату не знатиме ніхто.

«Буде патова ситуація, коли точно ніхто не знатиме, хто все-таки виграв вибори», -- зазначив Черненко, слова якого цитує сайт КВУ. Голова Комітету впевнений: «буде оскарження результатів виборів у суді, в якому також двовладдя». Він також не виключає радикальних сценаріїв - силового захоплення Центрвиборчкому народними депутатами та їхніми помічниками, «які непогано фізично підготовлені».

«Водночас третього туру президентських виборів в Україні вдасться уникнути», - заспокоїв Черненко.

Нагадаємо: Київський апеляційний адміністративний суд, а також Вищий адміністративний суд є тими судовими інстанціями, які уповноважені розглядати справи стосовно виборів Президента України.

Раніше КААСу накликав на себе невдоволення Партії регіонів тим, що ухвалив низку рішень на користь Блоку Юлії Тимошенко. Суд відновив Анатолія Писаренка на посаді члена Центрвиборчкому та скасував рішення ЦВК про дозвіл вносити зміни у списки виборців у день голосування.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG