Спеціальні потреби

Гавайський підхід до життя – секрет стилю Обами?





Цими днями (20 січня) минув один рік від часу приходу Барака Обами на посаду президента США. За той час він сформував свій унікальний стиль урядування, який, як кажуть спостерігачі, віддзеркалює в першу чергу все ним пережите.

Після історичної інавгурації Барак Обама взявся за вирішення проблем, які дістались йому у спадщину від попереднього президента.
У цьому процесі сформувався особливий президентський стиль, частину якого творить схильність першого чорношкірого президента США не драматизувати події. Земляки Обами, з гавайських островів, де виростав Обама, кажуть що це типово для їхньої культури.

Як каже вчителька Кулей Стокман, «його холоднокровність, спокій і колективізм дуже притаманні гавайцям».

Кулей Стокман каже, що перший народжений на Гаваях островах президент приніс у Білий дім гавайський підхід до життя.

«Ми бачимо це у нього щодня. Бачимо це в його промовах. Він живе і дихає культурою алоха».

Слово «алоха» дослівно означає «подих життя». Культура алоха – полягає у житті в злагоді. Як каже журналіст Кен Волш, Обама це на сто відсотків перейняв.

«Він не вважає себе людиною конфронтаційною. Він намагається бути дуже систематичним і гуртувати людей довкола себе. А це походить безпосередньо від його досвіду, якого він набрався, виростаючи на Гавайських островах».

Стриманий підхід до життя, продовжує Волш, проявився ще у час його громадської роботи у Чикаго.

«Він намагався переконати людей працювати заради себе, працювати для досягнення своєї мети і дати всім можливість зробити внесок у загальну справу».

Будучи студентом права, а згодом професором юридичних наук, Барак Обама відшліфовував свій підхід до прийняття рішень і розв’язання проблем.

Колишній студент права Ден Джонсон-Вайнберґер, який слухав лекції Обами, каже, що він, як викладач, завжди заохочував до дискусії.

«Студент, який не брав участі у дискусіях, почувався ніби не виправдав його очікувань. В інших класах було по іншому. Там все було сконцентровано на викладачеві».

Джонсон-Вайнберґер розповідає, що нинішній президент вчив своїх студентів розглядати всі сторони справи і накопичувати якомога більше інформації.

«Я собі уявляю, що він керує засіданням кабінету або нарадами з радниками так само як керував своїм класом, де нікому не дозволяється сидіти мовчки, і лиш підтакувати».

Радники президента кажуть, що Барак Обама підходить до прийняття рішень як адвокат, який ретельно аналізує справу. А у промовах звучить як професор.

Марта Джойнт Кумар з Університету Таусон каже, що Обама ніяких проблем не боїться і до вирішення підходить ретельно.

«Він любить працювати над великими проблемами і зв’язувати різні елементи разом. Це можна також побачити у тому, як він пояснює речі. Він любить вивчити ситуацію, щоб могти говорити вичерпно про різні аспекти питання».

Кожний президент формується пережитим досвідом. У випадку Барака Обами все, що він пережив за своє життя, вплинуло на формування його стилю на посаді президента -- стилю, який критики називають надмірно зухвалим. Прихильники Обами не погоджуються і вважають, що якраз стиль Обами допоможе йому виконати обіцянки, які він зробив ще в ході своєї виборчої кампанії та на початку свого президентства.


Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG