Спеціальні потреби

Кремль:  політична конкуренція  модернізує Росію


Президент Дмитро Медвєдєв каже, що опозиційні партії і посилення політичної конкуренції можуть допомогти модернізувати Росію. Під час засідання Державної думи» - що транслювався безпосередньо по національному телебаченню і на якому представники менших російських партій піддали критиці практику цензурування мас-медіа та правлячу партію «Єдина Росія - він закликав росіян до реформ.

Звертаючись до лідерів усіх політичних партій та губернаторів, які зібрались у Кремлі, Медвєдєв заявив, що російська політична система мусить бути гнучкішою і відображати дедалі зростаючу різноманітність, що заходить у суспільстві. А це, додав він, вимагає радше співпраці, ніж наказу з гори.

«На практиці, на жаль, ми стикаємось здебільшого із іншими підходами, коли дехто намагаються управляти дедалі складнішими соціальними процесами примітивними, я б навіть сказав, безглуздими адміністративними методами».

Голова партії «Справедлива Росія» Сергій Міронов застеріг, що відчуження на всіх урядових рівнях становить найбільшу загрозу для Росії, що може закінчитись соціальним конфліктом. Справжня політична конкуренція, додав він, дозволяла б на відбуття протестів у рамках системи, а не підштовхувала до недовіри, що так характерне сьогодні.

«Активна участь громадян у дискусіях у питанні модернізації країни, та ініційована президентом, є запорукою того, що ми з цим завданням обов’язково дамо собі раду і це запевнить нам успіх. Саме довір’я представляється нам ключовим фактором, здатним забезпечити ефективну владу і успішний розвиток нашої країни».

Керівник партії «Яблоко» Сергій Мітрохін зазначив, що модернізація повинна розпочатись із вільних мас-медіа. Він також звинуватив уряд у монополізації національних засобів інформації і цензурування їхнього змісту.

«Голос суспільства повинна бути почутий. Політичні сили, представляючі суспільство, повинні вести діалог з цілою країною, а не лише з невеликою аудиторією через Інтернет, публікації із низьким тиражем, чи через радіо».

Мітрохін також зазначив, що в Інтернеті є повно доказів про шахрайства в Росії. Керівник Ліберально-демократичної партії Росії Володимир Жириновський кинув виклик правлячій партії «Єдина Росія» заглянути в Інтернет і ознайомитись із поміщеною там критикою. А співголова партії «Праве діло» Георгій Бовт додав, що Інтернет може допомогти запобігти виборчій фальсифікації.

У відповідь, президент Медвєдєв сказав, що в нього є блог в Інтернеті і запросив росіян ним користуватись. Натомість, прем’єр-міністр Путін, який очолює партію «Єдина Росія», не будучи однак її членом, зневажливо зауважив:

«В Інтернеті - 50% порноматеріалу, чому ми будемо посилатись на Інтернет у випадку фальсифікації. Натомість факти про шахрайство повинні бути передані до суду, а судова система повинна бути зміцнена».
Володимир Путін також відреагував на звинувачення стосовно заяв про те, що «Єдина Росія» втримує монополію в країні.

«З приводу монополізації і того, що «Єдина Росія є партією крупного капіталу і чиновництва…Якщо б так було, то в умовах кризи ми б діяли цілком інакше… ми б заморозили пенсії, заробітні платні, ми б зменшили податки… Така логіка ринкової економіки… А ми якраз поступили навпаки. Ми, використовуючи накопичені резерви, зберігаємо умови для нормального функціонування економіки і не дивлячись на всі складнощі і проблеми пов’язані з кризою домоглися хоч мінімального, але все таки реального, збільшення рівня прибутків населення майже на 1%».

Президент Медвєдєв закінчив зустріч з високопосадовцями у Кремлі словами про те, що повернення до радянської політичної системи не можливе - і не тільки з економічних причин - а попросту тому, що ніхто цього не хоче.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG