Спеціальні потреби

Елсі Гейстінґс: «Загроза фальсифікацій не справдилась»


Елсі Гейстінґс є членом Палати представників Конгресу США і співголовою Комісії з безпеки і співробітництва в Європі (відомої як Гельсінська). Вперше в Україну як провідний міжнародний спостерігач Елсі Гейстінґс приїхав під час Помаранчевої революції, відтак брав участь у місії спостереження ОБСЄ за виборами до Верховної Ради 2006 р. На цьогорічні президентські вибори в Україні конгресмен Гейстінґс прибув як заступник голови делегації спостерігачів від Конгресу США. Делегація працювала в Україні під егідою Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

В інтерв’ю нашим київським кореспондентам конгресмен Елсі Гейстінґс підбив підсумки спостереження за першим туром президентських виборів в Україні:

«Якщо говорити про головну загрозу – виборчих фальсифікацій – то за нашою оцінкою, така загроза не справдилась. Суттєвих фальсифікацій не було, і загалом наша делегація має позитивне враження про вибори в Україні. На цих президентських виборах був представлений широкий спектр кандидатів, які сповідують альтернативні політичні погляди, і це надавало громадянам можливість вибору.

Ми на власні очі переконалися в тому, що кандидати мали змогу вільно вести кампанію в Україні, ситуація була спокійна і контрольована.
Що ж до побоювань деяких кандидатів – мовляв, їхні конкуренти готують фальсифікації – то це було зумовлено не так реальною загрозою, як негативним попереднім досвідом. Саме колишні зловживання могли створити у громадській уяві брак певності в тому, що ці вибори пройдуть чесно.

Що стосується існуючого виборчого законодавства, то воно, принаймні з мого погляду, виконувалося у належний спосіб. І хоч це законодавство містить певні суперечності, істотних порушень допущено не було.

Центральна виборча комісія загалом працювала добре, дотримуючись встановлених норм і строків. Були деякі проблеми зі списками виборців – а саме деяких виборців доводилося вносити в списки у день виборів, – проте питання такого роду виникають завжди. Усі наші спостерігачі свідчили про те, що кожен виборець міг подати скаргу, якщо він вважав за потрібне це зробити, і ці скарги приймалися і розглядалися.

Ми не зафіксували наразі ніяких суттєвих порушень, пов’язаних з голосуванням удома. Так само не було помічено вкидання в урни зайвих бюлетенів чи приписок голосів. Це, зокрема, буде відображено у нашому звіті. У звіті буде відзначено також, як позитив, що реєстр виборців в Україні покращився, а українське медіа-середовище стало плюралістичнішим: ЗМІ надають широкий спектр різноманітної інформації, особливо щодо провідних кандидатів. Водночас як негатив слід згадати, що висвітлення виборчої теми в теленовинах часто-густо було зумовлено тим, що кандидат платить за це висвітлення, аніж об’єктивним журналістським підходом. Сподіваюся, що ця проблема буде вирішена в майбутньому.

Але зрештою всі ми погодилися з тим, що ці вибори були кращі за попередні президентські вибори в Україні. (як і кращі за парламентські вибори, за якими я спостерігав у 2006 році).

Стосовно ж невисокої явки – що ж, завжди хочеться сподіватися, що кожен виборець прийде і проголосує. Але я не можу сказати, що невисока явка на виборчі дільниці у погану погоду є провиною уряду або свідченням кепської підготовки виборів. Це справа громадян, які мають повне право на власний розсуд вирішувати, голосувати чи ні. Ключове питання полягає у тому, що нікому з громадян не перешкоджали у їхньому праві волевиявлення. А те, чи вони скористалися цим правом, це вже їхня справа. І те, що частина виборців не прийшла на вибори, не є чимось унікальним для України. Я завжди сподіваюся на те, що якнайбільше виборців візьме участь у голосуванні, проте я ніколи не бачив стовідсоткової явки навіть у своєму власному виборчому окрузі», -- сказав конгресмен Гейстінґс в інтерв’ю «Голосу Америки».

А тим часом позитивну оцінку виборам оприлюднила місія спостерігачів ОБСЄ. Як заявив у понеділок на прес-конференції в Києві координатор місії Жоао Суареш: «Ці вибори були високої якості». За його словами, вони стали «кроком вперед порівняно з попередніми виборами в Україні».

Представник ОБСЄ відзначив також, що виборча кампанія здебільшого відповідала міжнародним стандартам, а очікуваних масових фальшувань не було виявлено.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG