Спеціальні потреби

Тимошенко оскаржить рішення про голосування вдома


Дії Центральної виборчої комісії дають підстави твердити про підготовку фальсифікацій під час виборів президента України, – заявила кандидат у президенти Юлія Тимошенко. Підставою для цієї заяви, оголошеної прямо в аеропорту Бориспіль, стало винесене в понеділок рішення Центрвиборчкому, згідно з яким, для голосування за межами виборчої дільниці виборець не має надавати документ, який підтверджує, що він не може пересуватися самостійно. За це рішення проголосували вісім членів ЦВК, чотири – проти, і двоє утрималося.

Відтак, Тимошенко звертатиметься до суду з вимогою визнати рішення незаконним і скасувати його, а також, за моральною підтримкою до української та міжнародної громадськості.

«Я сьогодні готую спеціальне звернення до міжнародних інституцій, у функції яких входить відстежування чесного і демократичного проведення виборів без фальсифікацій. Ми звернемося до ОБСЄ – я підпишу це звернення. Я підпишу таке звернення до всіх дипломатичних представництв, які сьогодні працюють в Україні і, крім того, через наші посольства в інших країнах також передам інформацію про те, що пан Янукович зі своєю корумпованою більшістю в ЦВК готує фальсифікацію виборів. І я зроблю все, що тільки можливо, для того, щоб ці речі не допустити», – сказала прем’єр-міністр.

Вона також заявила, що якщо протягом трьох днів ЦВК не скасує це рішення, то БЮТ наполягатиме на скликанні позачергового засідання парламенту.

Подібне рішення ЦВК, яке дає право голосувати вдома за бажанням, вже було ухвалене 12 грудня 2009 року. Тоді Тимошенко оскаржила його, і суд виніс ухвалу про те, що голосування вдома можливе фактично лише в тих випадках, коли людина, яка хоче проголосувати, може підтвердити за допомогою медичних документів відсутність можливості відвідати виборчу дільницю.

Як відомо, у 2004 році саме голосування вдома було одним із широко застосовуваних способів для фальсифікації результатів президентських виборів.

Інші кандидати поки що не коментували рішення ЦВК та дії Тимошенко.

Віктор Янукович у вівторок запевняв російських журналістів у своїй відданості ідеї демократії. Він підкреслив, що демократія є невід’ємною частиною громадянського суспільства, яке обов’язково буде встановлено в Україні – іншого шляху немає.

«Демократія – це права людини, верховенство закону, свобода слова. Не буде демократії – не прийдуть інвестиції», – наголосив лідер «регіоналів». «Я не сприймаю диктатуру, і вважаю її найбільш потворним проявом авторитаризму», – сказав Янукович.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG