Спеціальні потреби

Інцидент над Детройтом – де шукати недоліки?





Після вересневих терактів 2001 року США витратили близько сорока двох мільярдів доларів на покращення заходів безпеки в аеропортах. Попри це, юнак з Нігерії зміг пронести бомбу в літак і намагався підірвати її в небі над Детройтом. Чому така неймовірна кількість потрачених грошей не змогла завадити планам терориста?

Що мають думати американці після десятків мільярдів доларів, витрачених на підвищення безпеки авіасполучення? Вже не кажучи про черги в аеропортах, постійне роззування і заборону проносити на борт навіть пляшку води. Але після інциденту у Детройті багато кажуть, що американці мають бути розлючені!

Багато ключових рекомендацій урядової комісії після терактів 11 вересня, досі не виконані. Наприклад, не впроваджено надійних технологій, здатних виявити вибухівку, сховану на тілі злочинця. Служби безпеки здатні перевірити лише 50 відсотків валіз, які здаються пасажирами в багаж.

Уряд досі не може оперативно перевірити чи ім‘я людини є у списку людей, запідозрених у тероризмі. Хоч звести списки кількох агенств у один – насправді не так і важко, вважають деякі фахівці.

На думку члена Комісії розслідування наслідків терактів 11 вересня 2001 року Лі Гамільтона, уряд не сприймає ці завдання як щось, що потребує невідкладного вирішення, і ставить їх у чергу разом з іншими.

Тож хто все таки винний у тому, що система безпеки має прогалини. Критики кажуть, що це сукупність факторів.
З одного боку захисники прав людини протестують проти встановлення в аеропортах сучасних сканерів, здатних «бачити» крізь одяг. Вони кажуть, що сканер демонструє оголене тіло людини і виявляє дуже приватні речі, як грудні імплантанти чи протези. А крім того, ніхто не дає гарантії, що зображення, отримані з цих сканерів не потраплять у чиїсь руки.

Колишній радник президента США з питань безпеки Ричард Кларк зазначив, що менше ніж 5 відсотків пунктів безпеки в аеропортах, обладнані необхідними технологіями, щоб виявити подібні бомби. Якби всюди стояли сучасні сканери, каже він, ми могли б зупинити

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG