Спеціальні потреби

Уряд США працює над підвищенням безпеки в аеропортах


Після вересневих терактів 2001-го року, Сполучені Штати витратили близько 42 мільярдів доларів на покращення заходів безпеки в аеропортах. Попри це, чоловік з Нігерії зміг пронести бомбу в літак і намагався підірвати її в небі над Детройтом.

Що мають думати американці після десятків мільярдів доларів витрачених на підвищення безпеки авіасполучення? Вже не кажучи про черги в аеропортах, постійне роззування і заборону проносити на борт навіть пляшку води.

Багато ключових рекомендацій урядової комісії після терактів 11-го вересня, досі не виконані. Наприклад, не впроваджено надійних технологій, здатних виявити вибухівку, сховану на тілі злочинця. Служби безпеки здатні перевірити лише 50% валіз, які пасажири здають у багаж. Уряд досі не може оперативно перевірити чи ім’я людини є у списку людей, запідозрених у тероризмі. Хоч звести списки кількох агентств у один – насправді не так і важко, вважають деякі фахівці.

Тож хто все таки винний у тому, що система безпеки має прогалини. Критики кажуть, що це сукупність факторів. З одного боку захисники прав людини протестують проти встановлення в аеропортах сучасних сканерів, здатних «бачити» крізь одяг. Вони кажуть, що сканер демонструє оголене тіло людини і виявляє дуже приватні речі, як грудні імплантанти чи протези. А крім того, ніхто не дає гарантії, що зображення, отримані з цих сканерів не потраплять у чиїсь руки.

З іншого боку, ускладнення процедури перевірки не вигідне авіакомпаніям, оскільки збільшує їх затрати і сповільнює процес. І останній фактор – це природа бюрократичної машини – бути повільною, малоефективною і дорогою.

Уряд у свою чергу каже, що цього разу відреагував на небезпеку набагато ефективніше, ніж після терактів 11-го вересня, і обіцяє виправити недоліки в роботі. Втім, влада визнає, що знову опинилася в ролі наздоганяючого. Міжнародний тероризм стає все більш винахідливим і поки уряд придумує як боротися з попередньою загрозою, злочинці розробляють план наступної атаки, до якого служби безпеки не готові.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG