Спеціальні потреби

Сенат ймовірно продовжить термін Бернанке





Сенатський комітет з фінансів затвердив голову Федеральної резервної системи США Бена Бернанке на другий термін. Очікується, що проблем із затвердженням кандидатури Бернанке загальною кількістю членів Сенату не виникне. Ще у серпні Барак Обама запропонував продовжити термін голови Федеральної резервної палати до січня 2010-го року.

Уперше випускник Гарварду та економіст-теоретик Бен Бернанке був призначений головою Федеральної резервної системи у 2005-му році президентом Джорджем Бушем. Тоді економіка США перебувала на підйомі. Коли виникла криза на ринку нерухомості, що потягнула за собою усю економіку у рецесію, багато хто звинувачував саме Бернанке у нездатності передбачити проблеми на фінансовому ринку.

Але президент Барак Обама вважає, що Бернанке зробив усе, що було в його силах:

«Як експерт з причин Великої депресії, я переконаний, Бен не міг і уявити, що він стане частиною команди, відповідальної за запобігання наступній депресії. Але завдяки його підготовці, особистим якостям, сміливості та творчому підходу, це саме те, чого він допоміг досягти. І саме тому я призначаю його на другий термін на посаду голови Федеральної резервної системи.

Чимало економістів погоджується та схвалює вибір Обами, кажучи, що Бернанке має досвід та підготовку і далі робити гарну роботу.

Журнал «Тайм» назвав Бена Бернанке людиною року. Заступник головного редактора Ромеш Ратнесар вважає, що саме завдяки зусиллям Бернанке вдалося уникнути ще гіршої економічної кризи:

«Ми обрали Бернанке, тому що економіка була найбільшою історією цього року. І він більше, ніж хтось інший, відповідальний за запровадження заходів, які, як ми вважаємо, допомогли уникнути перетворення рецесії на депресію».

Економіст Мартін Ніл Бейлі, який працював радником в адміністрації Клінтона, каже, що Бернанке не зміг відповісти на кризу, що розгорталася, вчасно. Але його підготовка та особистий характер допомогли йому врешті-решт обрати та дотримуватися правильного курсу.

Бернаке користується повагою в колах економістів-теоретиків. До призначення головою Федеральної резервної системи США, він був професором Стенфордського університету, до того – деканом факультету економіки в Прінстоні. Бернанке найбільш відомий за свої наукові праці з дослідження причин Великої депресії.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG