Спеціальні потреби

Головних кандидатів на дебатах до першого туру не буде


Як повідомляють українські ЗМІ, головні кандидати у президенти України відмовилися від участі у теледебатах, що проводяться за рахунок державного бюджету на Першому Національному.

Зокрема, видання «Українська правда», з посиланням на джерело в ЦВК, каже, що від участі в теледебатах відмовилися Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко, Віктор Янукович і Володимир Литвин та Арсеній Яценюк.

Як сказав «Голосу Америки» директор Інституту медіа-права Тарас Шевченко, українське законодавство не зобов’язує кандидатів до участі в дебатах. «Відмова основних претендентів на президентське крісло від дебатів у першому турі мені видається досить логічним кроком – каже пан Шевченко. Адже реальних претендентів двоє-троє, а всього кандидатів 18, відтак їм доведеться дискутувати з аутсайдерами кампанії».

Центральна виборча комісія, визначаючи порядок дебатів, спочатку звернулася до кандидатів з пропозицією подати заявки, а вже потім проводитиме жеребкування щодо того, хто з ким дебатуватиме.

Якщо хтось із визначеної пари не прийде на дебати, весь ефір належатиме іншому кандидатові, який зможе проводити агітацію за себе.

Натомість це стосується лише державного телеканалу. Тоді як всі кандидати, очевидно, можуть брати участь в ефірі приватних телеканалів, якщо такі будуть проводитися.

Дебатів за участі головних кандидатів варто чекати вже у другому турі виборів, каже Тарас Шевченко, адже тоді той кандидат, який відмовиться від участі в них, очевидно, матиме програшну позицію.

5 років тому у другому турі відбулися теледебати за участі Віктора Ющенка та Віктора Януковича, які викликали велику зацікавленість в українців.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG