Спеціальні потреби

Клінтон в Держдепартаменті США приймала Порошенка





У Державному департаменті США відбулась зустріч глави американського зовнішньо-політичного відомства з міністром закордонних справ України Петром Порошенком. Зустрічі передувало установче засідання комісії США-Україна зі стратегічного партнерства, на якому Україну представляв заступник глави МЗС України Костянтин Єлісеєв.

Клінтон і Порошенко обговорили цілу низку нагальних питань -- від гарантій безпеки України у зв`язку з переукладенням договору між США та Росією щодо скорочення стратегічного озброєння, до питання забезпечення в Україні чесних та прозорих президентських виборів. Державний секретар США ще раз підтвердила підтримку Украіїні з боку США.

«Сполучені Штати віддані підтримці України на шляху демократичного розвитку. Ми вітаємо розвиток вільної преси та політисної культури. Ми підтримуємо подальшу інтеграцію України до НАТО та Європейського Союзу, очікуємо проведення в Україні вільних та прозорих виборів у січні та продовження співпраці з лідерами, яких оберуть українці у процесі виходу з економічної кризи та подальших реформ. Сильна та незалежна Україна важлива для регіону та для світу в цілому».

Міністр закордонних справ України Петро Порошенко зі свого боку подякував Сполученим Штатам за підтримку України. За його словами, у них відбулись надзвичайно продуктивні переговори.

«Дуже важливо, що ми започаткували прямий діалог. Є багато питань, які ми маємо вирішувати разом. І ми справді хочемо подякувати за незмінну підтримку, яка була задекларована під час сьогоднішньої зустрічі. Ми також дякуємо, що Сполучені Штати ще раз підтвердили гарантії безпеки, надані Україні, що також ще раз підтверджено під час нашої зустрічі».

Петро Порошенко також запросив державного секретаря США Гіларі Клінтон відвідати Україну у зручний для неї час.

Зустрічі Гілларі Клінтон з Петром Порошенком передувало установче засідання комісії США-Україна зі стратегічного партнерства. Перша зустріч сторін пройшла під головуванням заступників міністрів закордонних відомств обох країн. Україну представляв заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлісеєв. З американського боку був заступник держсекретаря США Джеймс Стайнберґ.

Підсумовуючи результати засідання, американський високопосадовець заявив, що обидві країни мають грандіозний потенціал співпраці у економічній сфері, який вони спробують реалізувати вже найближчим часом. Стайберґ також запевнив українську сторону, що гарантії безпеки, які Сполучені Штати та Росія дали Україні після відмови від ядерної зброї, буде дотримано і враховано у майбутній угоді про скорочення наступальних озброєнь. У свою чергу, Костянтин Єлісеєв зауважив, що Україна робить все аби президентські вибори наступного місяця пройшли чесно, відкрито і у відповідності до міжнародних стандартів.

  • 16x9 Image

    Мирослава Ґонґадзе

    Керівниця мовлення Голосу Америки у Східній Європі. На додаток до праці на «Голосі Америки», часто виступає як експерт із питань України, Східної Європи та свободи слова на пострадянському просторі. Статті Мирослави друкуються на шпальтах таких світових видань, як Wall Street Journal, Washington Post, NPR, Journal of Democracy. Мирослава є співавтором науково-публіцистичної роботи «Розірваний нерв» про протестний рух в Україні 2000-2004 років.

    З освітою правника, здобутою у Львівському державному університеті, має великий досвід роботи в галузі журналістики та зв'язків із громадськістю. Працювала журналістом, редактором, продюсером, керівником медіа-кампаній в Україні та США у низці політичних і медійних організацій, у тому числі RFE/RL, Інтерньюз, IRI, NDI.

    Серед іншого – Мирослава також здобула освіту у Гарвардському університеті за стипендією Фундації Німана (2018-2019 рр.), була дослідником Університету Джорджа Вашингтона (2003) та володарем стипендії Рейгана-Фасела Національного фонду за демократію (2001). «За видатний внесок у розвиток журналістики, активну громадянську позицію та професійну майстерність» Мирослава Ґонґадзе нагороджена Орденом княгині Ольги.

    Інформувати, поєднувати й об’єднувати людей та ідеї, надихати – такою Мирослава бачить свою місію.

    У вільний від роботи час, якщо такий з’являється, захоплюється подорожами, мистецтвом, фотографією.

    Має дорослих доньок-близнюків Нану та Саломе.

  • 16x9 Image

    Руслан Петричка

    Руслан Петричка – керівник Української служби Голосу Америки. В журналістиці - з 1998 року. Працював репортером, телевізійним ведучим, продюсером. На Голосі Америки спеціалізуюся на питаннях внутрішньої політики США та українсько-американських відносинах.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG