Спеціальні потреби

В Україні вказують на можливість фальсифікації виборів


Майже половина населення України припускає, що результати президентських виборів можуть фальсифікувати. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, оприлюдненого Інститутом проблем управління імені Горшеніна. За даними телефонного опитування, лише кожен десятий українець впевнений, що вибори президента будуть чесними. Третина виборців схильні не драматизувати масштабів можливих махінацій, мовляв, вони будуть, але суттєво не вплинуть на результати голосування.

З наближенням дня голосування про можливість фальсифікацій під час запланованих на січень виборів усе частіше почали говорити політики і експерти. Найбільше їх бентежить недосконалість виборчого законодавства. Заступник глави секретаріату президента Марина Ставнійчук вважає, що діючий нині закон залишає можливості для зловживань та порушень на виборах глави держави. Вона каже, що найбільше можливостей скористатися цими прогалинами матимуть сили, які підтримують лідера Партії регіонів Віктора Януковича і прем'єр-міністра Юлію Тимошенко. «Дві найбільші політичні сили, звичайно, зацікавлені у тому, щоб залежно від того, як буде складатися виборчий процес, його завершення, мати вплив на ті процедури, які опосередковують підрахунок голосів на дільницях, у виборчих комісіях, у ЦВК і зрештою в судах», – заявила Ставнійчук.

Експерт Лабораторії законодавчих ініціатив Денис Ковриженко говорить, що виборчий закон недосконалий і забезпечує рівні умови для ведення кампанії, але не має достатньо запобіжників, щоб уникнути фальсифікацій під час підрахунку голосів. Найбільші переваги закон створює кандидатам, яких вважають фаворитами перегонів, робить висновок експерт.

«Можливості для зловживань виникають безпосередньо в день голосування. Найбільшою загрозою є те, що до списку виборців людей можуть вносити різні органи – суди, виборчі комісії. Вони теоретично мають повноваження приймати суперечливі рішення, і таким чином кандидати можуть спробувати збільшувати явку виборців на окремих дільницях. Крім того, очевидно, не буде забезпечене належне спостереження в регіонах, де домінують певні кандидати. Громадські організації фактично усунуті від спостереження за виборчими перегонами. Їхніх представників на дільницях не буде. Таким чином, створено можливості для фальсифікацій», – каже Ковриженко. Експерт зазначає, що Верховна Рада має час, щоб усунути деякі законодавчі прогалини, однак парламент вже навряд чи захоче переглядати спосіб формування виборчих комісій.

Політики, зокрема й безпосередні учасники кампанії, розмірковують над тим, як зменшити загрозу шахрайства. Один із кандидатів Анатолій Гриценко запопонував усім учасникам перегонів провести спільний екзит-пол у день голосування. Політик вважає, що такий проект міг би бути додатковою гарантією від маніпуляцій із результатами. Гриценко висловив готовність взяти участь у фінансуванні такого дослідження і закликав зробити це й інших кандидатів. Він пропонує доручити проведення екзит-полів авторитетним соціологічним компаніям, які мають перевірену часом репутацію і надійні методики.

Провести чесні і демократичні вибори закликають Україну і міжнародні організації. Центральна виборча комісія вже зареєструвала перших іноземних спостерігачів. Про бажання слідкувати за голосуванням заявили представники впливової міжнародної організації ОБСЄ.

XS
SM
MD
LG