Спеціальні потреби

ЄС відзначає прогрес у стосунках з Україною


Європейський Союз відзначає значний прогрес у стосунках із Україною, але поки що не готовий підписати з Києвом угоду про асоціацію – такий основний підсумок щорічного саміту Україна – ЄС. Брюссель закликає українську владу продовжувати реформи і сподівається завершити роботу над договором наступного року.

Президент Ющенко планував укласти угоду до закінчення своїх повноважень глави держави. Це дозволило б йому говорити про це як про власне зовнішньополітичне досягнення. Нині він каже, що протягом року сторони значно просунулися до підписання угоди: завершено роботу над усіма розділами документа за винятком розділу щодо створення зони вільної торгівлі. Ющенко пояснює це значним технічним обсягом роботи і визнає, що уряд і Верховна Рада не встигли ухвалити нормативних актів, які відкривали б шлях для формалізації нового рівня стосунків із ЄС.

У той же час під час саміту сторони заявили про початок переговорів з оптимізації та вдосконалення візового режиму для українських громадян. І Київ, і Брюссель визнають, що попередня спроба лібералізації порядку видачі дозволів для поїздок в країни ЄС виявилася вдалою. Лише протягом минулого року українці стали подорожувати до країн Євросоюзу в 2,5 рази частіше.

Керівництво Єврокомісії погоджується, що прогрес у двосторонніх стосунках є, але радить Україні наполегливіше продовжувати політичні та економічні реформи. Президент ЄК Жозе Мануель Баррозу закликав українську владу відновити співпрацю з Міжнародним валютним фондом:

«Важливо, щоб Україна зробила важливі кроки, щоб програма МВФ була відновлена. Це має бути пріоритетом наступних місяців. Важливо, щоб всі керівники України зійшлися разом і вирішити це питання».

Європейці також переймаються своєю енергетичною безпекою. Вони хочуть гарантій від України, що в майбутньму не ставатимуть заручниками газових суперечок між Києвом та Москвою. Президент Єврокомісії запевняє, що ЄС, як і обіцяв, готовий допомогти Україні модернізувати її газотранспортну систему. Євросоюз також вирішив не зайвим нагадати, щоб президентські вибори в Україні провели чесно і за міжнародними стандартами. Їх результати, зазначають у Єврокомісії, мають відображати волю народу і це волевиявлення мають поважати всі кандидати.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG