Спеціальні потреби

Тимошенко: Економічна криза підходить до завершення


Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко вважає, що з весни наступного року економіка країни відчує перші серйозні зміни на краще. «Криза вже підходить до завершення. Я вважаю, що в березні ми вже почнемо про неї забувати та забувати про ті виклики, які у нас були в цей важкий час», – заявила сьогодні керівник Кабміну. Урядовці звертають увагу, що цього року глибина падіння української економіки зменшується, починаючи з другого кварталу, в той час як деяким європейським державам досі не вдалося зупинити спад виробництва. Статистика свідчить, що з травня в країні зростає промислове виробництво. У жовтні приріст склав 5%. Позитивні результати, на думку урядовців, демонструють галузі, орієнтовані як на внутрішній ринок, так і експортери.

Обережніші прогнози роблять експерти Національного банку України. Його економісти як і урядовці передбачають уже в наступному році зростання валового внутрішнього продукту країни на рівні 3-4%. Вихід з кризи вони очікують до 2012 року. Саме через три роки економічні показники країни можуть повернутися на докризовий рівень. Нині аналітики НБУ спостерігають певне відновлення економічної активності й обумовлюють подальше зростання проведенням збалансованої економічної політики. Вони також говорять, що динаміка експортних та імпортних операцій дозволяє очікувати протягом наступного року стабільну ситуацію на валютному ринку.

В той же час деякі експерти застерігають урядовців від зайвого оптимізму. Колишній міністр економіки Сергій Тігіпко вважає, що очікуване з нового року підняття цін на газ може зробити збитковою роботу деяких галузей промисловості країни. «Навіть оптимістичний сценарій передбачає, що газ значно подорожчає. Це зробить нерентабельною роботу найбільших металургійних, хімічних підприємств, а також більшості енергогенерувальних компаній», – заявив Тігіпко. На думку політика, уряд може або різко підвищити ціни на енергоносії для українських приватних і промислових споживачів, або добиватися перегляду газових контрактів із Росією. Спроби й надалі оплачувати поставки газу за рахунок зовнішніх запозичень приведуть країну до дефолту.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG