Спеціальні потреби

Вибори в Україні – новий референдум за незалежність?


Віктор Ющенко вважає майбутні президентські вибори новим всенародним референдумом, що вирішить долю української незалежності. Про це глава держави заявив, виступаючи на урочистостях з нагоди 18-ї річниці Всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 року.

«17 січня – це день національного референдуму. Коли ми говоримо про вибори президента 2010 року, – це вибір по якості, який, я думаю, Україна ще не переживала», – наголосив президент і кандидат у президенти України, промовляючи у вівторок з трибуни Українського дому у Києві.

«Бо питання, яке на 17 січня виноситься – не яке прізвище президента, а з якою системою цінностей почне жити країна», – підкреслив Ющенко. За його словами, змагання відбувається за два варіанти розвитку: або стати сателітом, колонією, або повернутися додому, в Європу і до європейських цінностей. «Чи політика здачі України – чи політика демократичної ходи і ствердження нашої державності. У цьому, власне кажучи, і вибір, у цьому полягає референдум», – заявив президент.

При цьому Ющенко застеріг: політика «здачі» України, що веде до втрати суверенітету і незалежності, може початися з газової труби, з ядерної промисловості, з Чорноморського флоту. Глава держави вкотре наголосив на важливості дотримання угод про виведення в 2017 році російського Чорноморського флоту з території України, назвавши чужоземний флот «дестабілізуючим фактором»:

«Перебування російського Чорноморського флоту в Україні – це фактор дестабілізуючий для нашої нації», – заявив Ющенко. Як він додав, «це не політика проти Росії, це політика за Україну».

Промовляючи з нагоди річниці референдуму 1 грудня 1991 року, президент назвав той історичний день «одним із пунктів відповіді», буде чи не буде держава Україна. Ще одним «пунктом відповіді», на думку Ющенка, стали події «помаранчевої революції» 2004 року. Нині – вважає президент – перед Україною постав новий вибір, вирішальний для її незалежності і суверенітету:

«Тому я закликаю нас усіх, шановні, щоб ми не програли січень 2010 року», – наголосив глава держави.

Нагадаємо: 18 років тому, 1 грудня 1991 року, відбувся Всеукраїнський референдум за незалежність. На референдум було винесено єдине запитання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?» Понад 90 % учасників волевиявлення відповіли на це запитання «Так». При цьому участь у всенародному голосуванні взяли понад 84 % громадян України.
Референдум був оголошений 24 серпня 1991 року одночасно з Актом проголошення незалежності України.

Нагадаємо також: на 17 січня 2010 року призначені чергові президентські вибори в Україні. Фаворитами перегонів, за даними опитувань, є лідер опозиції Віктор Янукович і прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Чинний президент Віктор Ющенко балотується на другий строк і позиціонує себе як ідеологічний опонент обох лідерів перегонів. Проте наразі рейтинг Ющенка вельми низький: згідно з даними різних соціологічних фірм, чинний глава держави може претендувати лише на 3-6 % підтримки.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG