Спеціальні потреби

У Києві Леніна комуністи окропили кров’ю націоналістів


Ілліч на Бессарабці знову з носом. У п’ятницю в Києві відбулася церемонія відкриття відреставрованого Леніна, яка закінчилася скандалом і бійкою. Свято комуністам, які 5 місяців збирали гроші вождю на нові руку і ніс, зіпсували їхні ідеологічні противники з Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

Спершу «свободівці» всіляко заважали проведенню мітингу, на який зібралося кількасот прихильників КПУ під охороною загонів міліції та «Беркута». Під час промови лідера Компартії Петра Симоненка опоненти увімкнули сирену та взялися скандувати антикомуністичні гасла. Коли ж настала кульмінаційна мить і з відремонтованого Леніна впало біле запинало, у гранітного ідола полетів пакунок із фарбою, і пляма червоного кольору розповзлася постаментом. Другий пакунок не долетів і гепнувся на мітингувальників.

За скривдженого Ілліча комуністи помстилися жорстоко. Двох чоловіків, що кинули фарбу, повалили на асфальт та почали копати ногами. Їхні обличчя вмить заюшило кров’ю. А поки тривала розправа, лідер комуністів Симоненко продовжував свій виступ, заохочуючи «виводити бандер на чисту воду».

Зрештою мітинг закінчився, фарбу з постаменту і кров з асфальту витерли, а побитих порушників спокою забрала міліція. Відреставрованого вождя залишилася стерегти варта вірних ленінців. Монумент охоронятимуть навіть уночі: поряд встановили намет. Але й противники Леніна кажуть, що не відступляться і таки доб’ються демонтажу. Руйнатор пам’ятників тоталітаризму, член Конгресу українських націоналістів Микола Коханівський уже заявив, що, попри охорону, вдруге відіб’є Ленінові його оновленого носа.

А тим часом в Україні дедалі виразніше лунають голоси про необхідність заборонити діяльність Комуністичної партії. Таку заяву, зокрема, зробив на прес-конференції в п’ятницю директор архіву Служби безпеки України Володимир В’ятрович. Як він повідомив, СБУ готується передати до суду матеріали справи про штучно організований комуністами Голодомор 30-х років в Україні. «Якщо Компартія України позиціонує себе як спадкоємиця Комуністичної партії Радянського Союзу, то я вважаю, що з юридичної та моральної точки зору в Україні не повинна існувати Компартія», – заявив В’ятрович.

Нагадаємо: пам’ятник Леніну в центрі столиці був розтрощений 30 червня цього року. «Замах» здійснили представники правих сил, які мотивували свої дії ідейними міркуваннями. Проти п’ятьох учасників акції було порушено кримінальну справу за статтею «групове хуліганство»; їм загрожувало 4 роки ув’язнення.

Однак під тиском громадськості активістів відпустили під підписку про невиїзд. А у серпні цього року пам’ятник Леніну на столичному бульварі Т. Шевченка викреслили з переліку пам’яток національного значення.

Уперше монумент був відкритий 5 грудня 1946 року.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG