Спеціальні потреби

МАГАТЕ осудило Іран за приховування ядерної діяльності


Міжнародне агентство з атомної енергії проголосувало за осудження ядерної діяльності Ірану, яка викликає на Заході підозри про намагання цієї країни розробити ядерну зброю. Іран заявив, що резолюція МАГАТЕ «підриває» атмосферу необхідну для плідних міжнародних переговорів у справі його ядерної програми.

Резолюція, представлена дипломатами Сполучених Штатів, Великобританії, Франції, Німеччини, Росії і Китаю, вимагає від Ірану припинення будівництва раніше засекреченого об’єкту по збагаченню урану і підтвердження того, що він не задіяний в будь-якій іншій потаємній ядерної діяльності.

25 із 35 членів керівної ради Міжнародного агентства з атомної енергії підтримали ці заходи, 3 країни проголосували проти, а 6 стримались від голосування.

Це перше таке рішення прийняте МАГАТЕ щодо Ірану від 2006 року.

Представник Ірану в МАГАТЕ Алі Асгар Солтані остеріг, що в разі схвалення цієї резолюції співпраця Тегерану з Об’єднаними Націями зменшиться.

Керівник МАГАТЕ Могамед аль-Барадей піддав критиці Іран за те, що він приховував аж до вересня свої наміри про будівництво об’єкту для збагачення урану поблизу міста Кум.

Аль Барадей заявив, що розслідування у справі звинувачень Ірану про наміри виготовити ядерну зброю «вичерпалося» через відсутність співпраці з його сторони.

Керівник МАГАТЕ висловив також розчарування з приводу того, що Іран не підтримав пропозиції ООН про перевезення свого урану для збагачення закордон. Він закликав Тегеран все таки використати цю можливість.

Представники Росії також закликали Іран не нехтувати пропозицією збагачення урану.

Згідно з планом, Іран мав би передати понад 70% свого низько збагаченого урану до Росії і Франції. Відтак цей уран, перероблений у стержні, був би повернений назад до Ірану для використання у реакторі для медичних досліджень.

Тегеран заперечує звинувачення Заходу про використання своїх цивільних ядерних програми для приховування намірів про розробку ядерної зброї. Рада Безпеки ООН вже втричі застосовувала санкції проти Ірану за його відмову припинити збагачення урану.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG