Спеціальні потреби

Плани GM поза межами США викликали занепокоєння





Американський автогігант Дженерал Моторс починає оговтуватися. Однак занепокоєння серед американських платників податків викликали плани компанії використати отримані від уряду позики для реструктуризації своїх представництв за кордоном.

Під час візиту Барака Обами у Пекін, представники китайської влади повідомили про рекордні продажі автомашин виробництва корпорації Дженерал Моторс (GM) у Китаї, що допомагає компанії відновити свої позиції на світовому ринку. Хоча автогігант планує вже в грудні розпочати повернення урядові отриманих для виходу з кризи державних кредитів, критики занепокоєні намірами компанії реструктуризувати свої представництва за кордоном за гроші американських платників податків.

Дженерал Моторс оголосила, що в третьому кварталі цього року збитки компанії становили лише 1,2 мільярда доларів – що значно краще ніж у попередньому кварталі, коли втрати GM сягали шести мільярдів доларів. GM сподівається сплатити свої борги до 2011 року – на п’ять років раніше, аніж передбачалося.

Втім, останні заяви виконавчого директора GM Фріца Гендерсона викликали сумніви у тому, чи достатньо компанія зосереджена на американському ринку. Гендерсон оголосив про намір виділити кошти з рахунків корпорації, яка отримала урядову допомогу, на реструктуризацію своїх представництв за кордоном. Це означає, що гроші американських платників податків допомагатимуть створювати робочі місця в інших країнах у той час, коли GM продовжує звільняти працівників у США.

Невдоволення з цього приводу багатьох американців підсумував професор економіки Томас Гопкінс.

«Не розумно і не раціонально використовувати кошти наших платників податків для підтримки глобальних планів цих компаній».

Своє незадоволення висловили також американські законодавці – серед них конгресмен-демократ Ентоні Вінер.

«Не думаю, що більшість американців вірить, що гроші платників податків було надано компанії з цією метою. Урядова допомога була для того, щоб захистити американську економіку, а не слати гроші закордон».

Однак директор GM Гендерсон каже, що компанія зможе швидше повернути борги платникам податків, якщо зміцнить свої позиції за кордоном, оскільки на світовому ринку автоіндустрії існує шалена конкуренція. «Це особисте зобов’язання керівництва нашої компанії, повернути гроші платникам податків» - підкреслив він.

Гендерсона в цьому підтримали і деякі незалежні експерти. Одним з них є Ден Айкенсон з Інституту Катона, який вважає, що компанія повинна мати право діяти без зовнішнього втручання.

«Компанія GM намагається стати прибутковою і вона найкраще знає як це зробити. Ми не повинні втручатися у процес прийняття ними рішень».

Це право визнає конгресмен Вінер, однак не погоджується з ним.

«Законно вони мають право це робити, але з політичної точки зору, я не можу уявити більш безглуздого кроку».

Загалом уряд виділив компанії Дженерал Моторс 52 мільярди доларів. Однак, лише близько семи мільярдів з цієї суми - позичка. За решту коштів уряд придбав шістдесят один відсоток активів компанії.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG