Спеціальні потреби

Рівень безробіття у США  сягнув позначки 10,2%





Рівень безробіття у США сягнув позначки 10,2%. Такі невтішні дані у п’ятницю оприлюднило американське Міністерство праці. Це - найвищий показник за останні 26 років. Втім, урядовці запевняють, що порівняно із початком року, темп скорочення робочих місць сповільнився, а план стимулювання економіки дає позитивні результати.

Звіт свідчить, що через високий рівень безробіття прибутки американських сімей залишаються доволі низькими, через що витрачання грошей минулого місяця зменшилось на піввідсотка. Ці показники затьмарили втішні повідомлення про початок виходу економіки США з кризи.

Втім урядовці продовжують переконувати в тому, що прийнятий у лютому план стимулювання економіки дає бажані плоди.

Міністр фінансів США Тімоті Ґайтнер каже, що покращення є прямим результатом зменшення податків і збільшення інвестицій, що було частиною плану відновлення економіки.

У своєму зверненні президент Обама заявив, що саме завдяки стимуляційному плану американська економіка знову стає на ноги:

«Ці інвестиції не лише допомагають нам відновити економіку вже тепер, вони допомагають закласти фундамент для довготривалого процвітання».

Президент зазначає, що доведеться ще чимало попрацювати, перш ніж покращення стане відчутним для кожної американської родини.

Уряд запевняє, що завдяки плану стимулювання економіки було збережено чи створено 650 тисяч робочих місць. Втім безробіття в країні досягло позначки 10,2% і продовжує зростати.

Тим часом критики кажуть, що політика президента Обами – даремне витрачання коштів з податків, яке лише збільшить бюджетний дефіцит, що на сьогодні вже становить майже півтора трильйона доларів.

Лідер Республіканської меншості в Палаті представників Джон Бейнер заявив, що стимуляційний пакет не спрацьовує і безробіття зростає. Борг, зазначив він, який сплачуватимуть наші діти і онуки – збільшується.

Білий дім відповідає контрнаступом. Радник президента Дейвид Акселрод заявив, що було б добре, якби люди, політика яких створила безпорядок в країні, не сиділи осторонь, критикуючи нинішню владу за те, як вона витягає машину з провалля, а допомогли б владі її штовхати.

Допомога уряду все ж таки виявилася відчутною для американських автовиробників. Продажі компаній Форд і Дженерал Моторс відчутно підскочили завдяки урядовій програмі обміну старих автомобілів на нові. Згідно з програмою уряд покривав частину ціни, яку покупець платив за нове авто.

Завдяки іншій урядовій програмі продаж нерухомості зріс на понад 23%. Згідно з цією програмою, уряд пропонвав податкові пільги людям, які купували помешкання вперше.

Тим часом американські високопосадовці запевняють, що завдяки плану стимулювання економіки до кінця наступного року Америці вдасться зберегти понад три мільйони робочих місць.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG